Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VIDEO Obrovský výbuch munície v Rusku: Je to, ako by začala vojna!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: lifenews.ru)

ORENBURG - Séria silných explózií otriasla nákladným vlakom, odstaveným na stanici polygónu Donguz asi 50 km od ruského Orenburgu, ktorý slúžil na prepravu munície určenej k likvidácii. Podľa portálu lifenews.ru sa tak stalo po tom, čo jeden z vozňov zachvátil rozsiahly požiar. Bola ohlásená evakuácia obyvateľov a nemocnice sú pripravené na prijatie zranených.

Obrovský výbuch bolo počuť na desiatky kilometrov a došlo pri ňom k poškodeniu približne 15 budov, vrátane školy, materskej škôlky a rodinných domov. Obyvatelia uviedli, že im tlaková vlna porozbíjala okná, vyvalila dvere, poškodila stropy a stánky na trhu sa rúcali ako "domčeky z kariet".

"Zo škôl a škôlok evakuujú deti, evakuujú aj robotníkov miestnych firiem. Všetkých vyzývajú opustiť dedinu a odísť do stepi. Donguz zakryl dym. Húkajú sanitky a hasičské autá. Je to, ako by začala vojna!" podelila sa o dojmy očitá svedkyňa a usúdila, že tak mohutné explózie sa sotva mohli obísť bez obetí na životoch.

Avšak vicegubernátor Orenburgskej oblasti Dmitrij Kulagin také špekulácie poprel, rovnako ako fámu, že sú nezvestné dve stovky vojakov. Celú jednotku údajne hneď po prvej explózii odvolali do bezpečia, a tak ju žiadne straty nepostihli. Čo sa týka evakuácie, dôjde k nej iba na výslovnú žiadosť ľudí, a aj to len obyvateľov najbližšej dediny.

VIDEO Obrovský výbuch munície
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: lifenews.ru)

V oblasti však podľa lifenews.ru stále hrozí nebezpečenstvo ďalších explózií, keďže na skládke munície sa nachádza 1112 ton delostreleckých granátov, 2245 ton rakiet a 400 ton zbraní. Dostať sa k miestu výbuchu doteraz nebolo možné, do akcie však už vyrazilo vyšlo 100 záchranárov, ktorí pátrajú po zranených.

Momentálne sa vykonáva aj letecký prieskum prostredníctvom helikoptéry Mi-8 nasadenej z Orenburgu. V prípade potreby je pripravený vzlietnuť Iljušin 76, ktorý bude mať za úlohu hasenie zo vzduchu. Najbližšie nemocničné zariadenia už zriadili 140 núdzových lôžok.

Výbuch v Rusku

Výbuch v Rusku 2

Podľa news.ru.com sa na donguzskom polygóne pred dvoma týždňami odohral podobný prípad, pri ktorom boli zranení dvaja vojaci, z toho jeden ťažko. Dvaja vojaci sa zranili aj 4. septembra a tiež 30. augusta. Miestne úrady predtým uistili, že majú likvidáciu starej munície pod kontrolou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu