Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Srbská polícia zakázala pochod homosexuálov v obavách pred násilím

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BELEHRAD - Srbská polícia zakázala v stredu pochod homosexuálov, ktorý sa v sobotu mal konať v hlavnom meste Belehrad, ako aj všetky verejné zhromaždenia počas nadchádzajúceho víkendu pre obavy z útokov pravicových a ultranacionalistických skupín.

"Zákaz bol vyhlásený na základe bezpečnostných posudkov," povedal v stredu vo večerných hodinách náčelník polície Milorad Veljovič.
      
Srbské úrady vlani zakázali pochod homosexuálov doslova v poslednom momente, píše agentúra Reuters. Obávali sa totiž opakovania veľkej vlny násilností z predchádzajúceho roka, keď vypukli zrážky medzi demonštrantami a políciou, ktoré si vyžiadali desiatky zranených.    
      
Na zákaz pochodu vyzval v stredu v popoludňajších hodinách aj srbský patriarcha Irinej, ktorý ho označil za "pochod hanby". "Vrhá to ťažký tieň na Belehrad, na našu stáročnú kresťanskú kultúru a dôstojnosť rodiny ako základu ľudstva," povedal Irinej.
      
Konzervatívne spoločnosti na Balkáne len pomaly akceptujú rastúce práva homosexuálov a podobné podujatia v tomto regióne sa často končia násilím, píše Reuters.
      
Podľa aktivisto zákaz "ukázal, že štát opäť raz ustúpil chuligánom a násiliu". "Naším problémom nie je, že nebudeme pochodovať 6. októbra, ale to, že ako zvládneme nepretržité prenasledovanie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu