Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Autor protiislamského filmu uteká z domu: Protesty neutíchajú

Protesty proti kontroverznému filmu pokračujú
Protesty proti kontroverznému filmu pokračujú (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Členovia rodiny Kalifornčana spojeného s protiislamským filmom, ktorý vyvolal násilné protesty v moslimskom svete, sa od pondelka ukrývajú. Policajti ich eskortovali z ich domu na neznáme miesto, oznámili v noci nadnes miestne úrady.

Rodinu Nakoulu Basseleyho Nakoulu (55) vyprevadili z jej dvojposchodového domu na losangeleskom predmestí Cerritos ešte pred úsvitom, informoval hovorca šerifa okresu Los Angeles Steve Whitmore. Policajti sprevádzali rodinu na utajené miesto na stretnutie s Nakoulom, ktorý odišiel z domu dobrovoľne v sobotu na vypočúvanie federálnymi úradmi a odvtedy sa nevrátil, uvádza agentúra Reuters. Whitmore zdôraznil, že nevie, kam Nakoula a jeho rodina odišli, neočakáva však ich návrat do domu, ktorý už takmer týždeň "obliehajú" novinári. "Už sa nás to netýka," dodal.

Video dlhé asi 13 minút, ktoré sa rozšírilo na internete prezentované ako ukážka z filmu Innocence of Muslims (Nevinnosť moslimov), zosmiešňuje islamského proroka Mohameda a zobrazuje ho ako podvodníka, sukničkára a blázna. Film podnietil minulý týždeň vlnu násilia, pri ktorej zabili amerického veľvyslanca v Líbyi a troch ďalších Američanov. Ambasády USA a ďalších krajín sa stali terčom útokov rozhnevaných moslimov na Blízkom východe, v Ázii i Afrike. Pre mnohých moslimov je akékoľvek zobrazenie ich proroka rúhaním.

Americké úrady oznámili, že nevyšetrujú samotný projekt filmu, pretože aj v prípade, ak by bol poburujúci a viedol k násilnostiam, nemôže byť jeho výroba v Spojených štátoch, kde existuje silná zákonná ochrana slobody prejavu, považovaná za zločin.

Nakoulu - podľa agentúry AP koptského kresťana -, ktorý spojenie s filmom napriek množiacim sa indíciám popiera, v sobotu vypočúvali federálni sociálni kurátori. Podľa súdnych dokumentov ho totiž po tom, ako sa v roku 2010 priznal k bankovému podvodu, odsúdili na 21 mesiacov väzenia a následných päť rokov skúšobnej lehoty, ktorá stále trvá. Kurátori preto preverujú, či neporušil podmienky prepustenia, ktoré mu zakazujú bez ich súhlasu pristupovať na internet alebo vystupovať pod inými menami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu