Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najzazobanejšia žena sveta radí: Takto z vás budú milionári!

Gina Rinehartová
Gina Rinehartová (Zdroj: Twitter)

SYDNEY - Jedna z najbohatších žien sveta Austrálčanka Gina Rinehartová odkázala v článku, ktorý dnes vyšiel vo finančnom magazíne, aby ľudia, ktorí žiarlia na bohatých, viac pracovali a menej popíjali. Vláde potom odporučila, aby znížila minimálnu mzdu a povzbudila investorov. Ľavicovo orientovaná centristická vláda Austrálie neotáľala s kritickou reakciou, informovala agentúra AFP.

Rinehartová k svojim odhadovaným 29 miliardám austrálskych dolárov (24 miliardám eur) prišla v roku 1992 ako dedička banského impéria založeného otcom Langom Hancockom. Časopis Business Review Weekly považuje túto šéfku skupiny Hancock Prospecting za najbohatšiu ženu sveta.

"Na to stať sa milionárom nikto nemá monopol. Ak žiarlite na tých, ktorí majú viac peňazí ako vy, neseďte, nesťažujte sa a urobte niečo pre to, aby ste zarobili viac. Nevenujte toľko času popíjaniu, fajčeniu a táraniu, pracujte usilovnejšie. Staňte sa jedným z tých, ktorí tvrdo pracujú, investujú a budujú, pričom vytvárajú prácu a príležitosti pre ostatných," napísala Rinehartová do finančného časopisu Australian Resources and Investment.

Neváhala skritizovať vládnu socialistickú politiku. Podľa nej by vláda mala radšej znížiť dane aj minimálne mzdy, aby povzbudila súkromné ​​podnikanie. Podľa denníka Herald Sun je týždenná minimálna mzda v Austrálii 606 tamojších dolárov (asi 500 eur).

Ako prvý takmer okamžite zareagoval minister financií Wayne Swan, inak neúprosný kritik austrálskych multimilionárov stojaci proti zdvíhaniu daní ťažbárom a zavedeniu novej ekologickej dane. "Je to urážka miliónov austrálskych pracujúcich, ktorí v práci potia krv, aby uživili deti a zaplatili účty," vyhlásil.

Vládni Zelení s iróniou poukázali na názory ženy, "ktorá za svoje bohatstvo vďačí príbuzným". Odborári ťažobných firiem zase majú podozrenie, že Rinhehartová blúzni. "Zatiaľ čo sama zamestnáva lacných zahraničných robotníkov a vyhýba sa plateniu daní, tvrdí, že sociálne blaho môžu zaistiť len milionári a miliardári," začudoval sa predseda odborov banských zamestnancov Tony Maher.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu