Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Talian si z Osvienčimu odniesol netradičný suvenír: Ostnatý drôt!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KRAKOV - Poľská polícia v sobotu večer zadržala na letisku v Krakove Taliana (66), ktorý si chcel odviezť 30-centimetrový kus ostnatého drôtu z bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime. Dnes o tom informovala agentúra PAP.

Muž policajtom vysvetľoval, že si drôt nájdený v priestore niekdajšej továrne na smrť vzal, pretože tam zomrel jeho otec. Pracovníci letiska drôt objavili pri bezpečnostnej kontrole v batožine tohto muža.

Za krádež predmetov mimoriadneho historického a kultúrneho významu hrozí v Poľsku až desať rokov väzenia. Začiatkom tohto roka súd v Krakove odsúdil na rok a štyri mesiace väzenia s podmienečným odkladom na tri roky manželský pár z Izraela, ktorý sa z Poľska snažil vyviezť deväť predmetov po väzňoch bývalého osvienčimského koncentračného tábora. Išlo napríklad o nožnice, gombíky, lyžičky alebo kúsky ostria nožov.

V decembri 2009 pobúrenie svetovej verejnosti vyvolala krádež povestného nápisu Arbeit macht frei (Práca oslobodzuje) z brány osvienčimského tábora. Polícia nápis po niekoľkých dňoch našla rozrezaný a ukrytý v lese neďaleko Torun na severe Poľska. Poľskí zlodeji i Švéd, ktorý si u nich krádež objednal, skončili vo väzení.

Nacisti v koncentračnom tábore v Osvienčime zavraždili 1,1 milióna ľudí, predovšetkým Židov, ale aj Poliakov, Rómov a sovietskych vojnových zajatcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu