Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ignorujte zákaz obriezky, vyzývajú európski rabíni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Zástupcovia najväčšieho spolku združujúceho židovských duchovných v Európe vo štvrtok vyzvali Nemcov, aby ignorovali zákaz obriezky vyplývajúci z nedávnemu verdiktu kolínskeho súdu.

Podľa Konferencie európskych rabínov (CER) ide o zásah do náboženskej slobody. Predseda spolku Pinchas Goldschmidt reportérom v Berlíne vo štvrtok oznámil, že sa na tom zhodlo všetkých 40 rabínov zúčastnených na mimoriadnej konferencii. Goldschmidt zároveň vyzval nemeckú vládu, aby upravila legislatívu v tejto veci. "Pokračujte vo vykonávaní obriezky, nebojte sa," vyzval židov.

Rozhodnutie regionálneho súdu v Kolíne, že vykonanie obriezky na mladých chlapcoch z náboženských dôvodov viedlo k vážnemu poškodeniu zdravia, rozhnevalo židovskú aj moslimskú komunitu. Súd vyniesol rozsudok 26. júna v procese s kolínskym lekárom, ktorý vykonal obriezku na štvorročnom moslimskom chlapcovi na žiadosť jeho rodičov.

Niekoľko dní po zákroku museli mladého Nemca hospitalizovať pre neustávajúce krvácanie. Súd sa neskôr namiesto toho začal zaoberať obriezkou ako takou, keďže v tejto oblasti panuje v Nemecku právne vákuum. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že na celom svete je obrezaný približne každý tretí človek mužského pohlavia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu