Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Záhadná choroba: Nakazení takmer bez šance prežiť, 60 detí už zomrelo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PHNOM PÉNH - Už 60 detí počas uplynulých troch mesiacov zabila v Kambodži neznáma choroba. Oznámila to včera agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje zo Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Prvý prípad záhadnej choroby bol v Kambodži zaznamenaný v apríli. Všetky obete sú deti a iba v jednom prípade chorý prežil, oznámila doktorka Nima Asgariová, špecialistka WHO v Phnom Pénh.

WHO sa v spolupráci s tamojším ministerstvom zdravotníctva snaží určiť pôvod choroby, zdroj i spôsob, akým sa prenáša. Zatiaľ síce nie sú k dispozícii presné diagnózy, avšak choroba je sprevádzaná vysokými horúčkami, dýchacími problémami a u niektorých detí sa objavili aj neurologické ťažkosti. Väčšina z detí zomrela do 24 hodín po prijatí do nemocnice, keď sa u nich výrazne zhoršili respiračné ťažkosti.

WHO je znepokojená predovšetkým skutočnosťou, že choroba má tak vysokú úmrtnosť medzi deťmi. Poskytne kambodžskej vláde okrem iného technickú pomoc pre zber a analýzu informácií.

Obete boli zatiaľ deti vo veku do siedmich rokov - väčšinou ale do troch rokov - v oblasti metropoly Phnom Pénh a v meste Siem Reap na severe krajiny. Choroba sa ale nepreniesla na nemocničný personál ani na iných pacientov, ktorí sa s chorými dostali do kontaktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu