Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Mubarak je v stabilizovanom stave

Husní Mubarak
Husní Mubarak

KÁHIRA - Zosadený egyptský prezident Husní Mubarak sa dnes nachádza v stabilizovanom stave, uviedol väzenský predstaviteľ. Zdroje v predchádzajúci deň informovali, že zdravie uväzneného 84-ročného bývalého lídra sa zhoršilo a lekári vo väzenskej nemocnici museli použiť defibrilátor, aby mu obnovili činnosť srdca.

Špekulácie o Mubarakovom zdraví sa začali rýchlo šíriť už od 2. júna, keď ho odsúdili na doživotie za to, že nezabránil zabíjaniu protestujúcich počas revolúcie. Tá nakoniec viedla 11. februára 2011 k zosadeniu Mubaraka a pádu jeho 30-ročnej vlády. Počas 18-dňového povstania však boli zabité stovky ľudí.

Mubarakov právnik povedal v pondelok pre tlačovú agentúru Reuters, že Mubarakov zdravotný stav je "veľmi kritický" a že by ho mali preložiť do lepšie vybaveného zariadenia mimo väznice.

Kritici tvrdia, že exprezidentov zlý stav sa preháňa, aby získal súcit verejnosti a pripravil Egypťanov na premiestnenie z väznice do iného zdravotníckeho zariadenia.

Väzenský predstaviteľ, ktorý si neželal byť menovaný, opísal Mubarakov dnešný stav ako "stabilizovaný", ale podrobnosti neuviedol.

Druhý zdroj povedal, že exprezident má dnes prijať návštevy. V pondelok štátne noviny informovali, že Mubaraka vzali von na slnko a pravidelne jedáva ľahkú stravu, ako napríklad džem. Egyptská oficiálna tlačová agentúra v pondelok poprela správy niektorých médií, že Mubarak padol do kómy. Predstaviteľ bezpečnosti však uviedol, že Mubarakovo srdce sa v pondelok nakrátko zastavilo a zdravotnícky personál ho musel oživovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu