Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Hovorkyňa OSN: Pach smrti sa po masakri vznáša nad sýrskou dedinou

Sausan Ghoshehová
Sausan Ghoshehová (Zdroj: cbcnews)

BEJRÚT - Zápach spálených ľudských tiel sa dnes vznášal vo vzduchu nad opustenou sýrskou dedinou Mazraat al-Kubajr v provincii Hamá, v uličkách ležali časti tiel. Uviedli to pozorovatelia OSN po návšteve malej obce, kde došlo pred dvoma dňami k masakru 78 ľudí.

Toto vražedné vyčíňanie proti civilistom len zdôrazňuje, ako málo boli schopné urobiť veľmoci, aby zastavili čoraz častejšie zabíjanie počas 15-mesačného povstania proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Veľmoci totiž rozdeľujú odlišné záujmy na Blízkom východe. Pozorovatelia OSN sa pokúšali dostať do sunnitskej moslimskej dediny už vo štvrtok, deň po hlásenom masakri, ale zabránili im v tom vládne sily a obyvatelia okolitých dedín. Dokonca po tíme OSN strieľali. Dnes sa mu už podarilo vstúpiť do roľníckej dediny Mazraat al-Kubajr a našli ju opustenú, ale všade bolo vidieť stopy po krvavom násilí.

Jeden dom bol zničený raketovou paľbou a guľkami, uviedla hovorkyňa OSN Sausan Ghoshehová. Ďalší dom bol zhorený, telá sa stále nachádzali vo vnútri. "Človek cítil mŕtvoly a po celej dedine boli rozhádzané časti tiel," povedala hovorkyňa. Do dediny prišiel 25-členný tím OSN. Štyria pozorovatelia odišli po 90 minútach strávených na mieste, ostatných 21 členov pokračovalo v prehliadke. Reportér britskej spravodajskej stanice BBC Paul Danahar, ktorý pozorovateľov OSN sprevádzal, vyhlásil, že sa v dedine jednoznačne stal "hrozný zločin".

Novinár napísal na sociálnej sieti Twitter: "Predo mnou je kus mozgu, v rohu vidím množstvo zaschnutej krvi... Dva najväčšie domy na vrchu kopca v dedine spálil požiar. Zápach tiel je stále silný." A pokračoval: "Vnútro domov je zhorené. Nenašli sme žiadne telá. Ale objavili sme na cestách stopy, ako by po nich prešli obrnené vozidlá alebo tanky." Ghoshehová povedala, že dedina Mazraat al-Kubajr približne so 150 obyvateľmi bola dnes prázdna, ale ľudia z okolitých obcí prišli a opísali udalosť.  "Ich informácie sa dosť rozchádzali. Musíme sa vrátiť (do základne), doplniť si to, čo sme počuli, a preveriť mená zabitých aj nezvestných," vysvetlila hovorkyňa OSN a dodala, že podľa slov niektorých vidiečanov vládne sily uniesli obyvateľov dediny Mazraat al-Kubajr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu