Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Tropické horúčavy v Európe: Praha pokorila 200-ročný rekord!

Slnečný a veľmi teplý víkend vylákal k vode aj Slovákov
Slnečný a veľmi teplý víkend vylákal k vode aj Slovákov (Zdroj: TASR)

PRAHA - Stredná aj východná Európa v poslednom aprílovom víkende zažívala horúčavy ako v lete. Teplotné rekordy padali okrem Česka aj v Rakúsku, v Nemecku alebo v Rusku. Na niektorých miestach ľuďom život komplikoval silný vietor.

V Rakúsku najvyššiu aprílovú hodnotu od začiatku meraní meteorológovia zaznamenali v dolnorakúskom meste Waidhofen an der Ybbs, kde bolo v sobotu 32 stupňov. Dnes bolo podľa doterajších informácií najväčšie teplo v Kremze v Dolnom Rakúsku. Niektoré oblasti Horného Rakúska sa v sobotu stretli s nedostatkom vody, pretože príliš veľa ľudí naraz si napúšťalo bazény.

Neďaleko Salzburgu dnes mimoriadne silný vietor z terasy na streche strhol 13-ročného chlapca. Školák sa zrútil z päťmetrovej výšky a zlomil si obe nohy, informovala agentúra APA. V Nemecku absolútne aprílové maximum padlo v sobotu v Mníchove, kde bolo 32,2 stupňa Celzia, len o niečo nižšia bola teplota v Berlíne, kde sa tisíce ľudí vydali kúpať. Zato obyvatelia severnej a severozápadnej časti krajiny si o predčasnom príchode leta mohli nechať iba zdať.

Pri Severnom mori sa ortuť teplomera vyšplhala sotva k desiatim stupňom, ľudia v Hamburgu sa pri 17 stupňoch tiež príliš neohriali. Švajčiarsko podľa tamojších meteorológov prežilo prvú tropickú noc tohto roku. Ľudí v tejto alpskej krajine netrápilo len teplo, ale aj silný vietor, ktorý vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia a strhával strechy z domov. Niekde tak spôsobil problémy v doprave.

Najteplejší aprílový deň od začiatkov merania, teda za 130 rokov, bol dnes aj v Moskve, uviedla agentúra AFP. Tam meteorológovia namerali 28,6 stupňa Celzia. Už vo štvrtok obyvateľov ruského hlavného mesta vydesil zelený mrak, podľa úradov išlo len o peľ z kvitnúcich stromov. Potrápil hlavne alergikov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu