Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Tymošenková sa chce spojiť s boxerom Kličkom a odvolať prezidenta

Portrét Julije Tymošenkovej
Portrét Julije Tymošenkovej (Zdroj: SITA)

KYJEV - Predsedníčka ukrajinskej opozičnej strany Vlasť (Baťkivščyna) Julija Tymošenková zaslala z väzenia v Charkove ukrajinským médiám politický manifest k októbrovým parlamentným voľbám, v ktorom potvrdzuje zámer vytvoriť jednotnú opozičnú kandidátku.

Po prípadnom víťazstve vo voľbách chce Tymošenková okrem zostavenia novej vlády dosiahnuť aj odvolanie prezidenta Viktora Janukovyča.

"Prvým krokom po víťazných voľbách bude impeachment (obžaloba) prezidenta," napísala Tymošenková. Parlamentné voľby sa budú na Ukrajine konať tento rok v októbri, voľby prezidenta sú naplánované na rok 2015. V minulých prezidentských voľbách vo februári 2010 Tymošenková súboj s Janukovyčom tesne prehrala.

Impulzom k zjednoteniu doteraz rozhádanej ukrajinskej opozície bolo podľa médií vlaňajšie uväznenie Tymošenkovej, ktorá si odpykáva trest sedem rokov za podpis nevýhodnej plynovej zmluvy s Ruskom a čelí ďalším obvineniam. Súčasťou novej volebnej koalície by okrem strany Vlasť malo hnutie Za Ukrajinu, strana Reformy a poriadok alebo Národná sebaobrana.

Hlavným predvolebným spojencom strany Vlasť by sa mala stať Fronta zmien, ktorej vodca Arsenij Jaceňuk by mal byť podľa Tymošenkovej jednotkou na opozičnej kandidátke. Expremiérka podľa komentátorov stojí aj o spojenectvo s ukrajinským boxerským šampiónom Vitalijom Kličkom a jeho stranou Ukrajinská demokratická aliancia za reformy (Udar). Ten sa zatiaľ k opozičnej aliancii neprihlásil.

Podporu Kličkovi vyjadrila Tymošenková aj vo svojom novom politickom manifeste. Vyzvala slávneho ukrajinského športovca, aby kandidoval na funkciu kyjevského primátora, a sľúbila mu volebnú podporu svojej strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu