Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Belgicko sa lúčilo s obeťami havárie: Prišlo 15 tisíc ľudí

Rozlúčka s obeťami školského autobusu Zobraziť galériu (5)
Rozlúčka s obeťami školského autobusu (Zdroj: SITA)

LOMMEL - Tisíce ľudí na čele s belgickým kráľom Albertom II. sa dnes v severobelgickom mestečku Lommel zúčastnili na smútočnej rozlúčke s 15 obeťami minulotýždňovej havárie autobusu v tuneli vo Švajčiarsku, pri ktorej zahynulo 22 prevažne 12-ročných detí a šesť dospelých.

Za jasného dňa priniesla procesia vojakov do športovej haly v Lommeli, kde sa rozlúčkový ceremoniál uskutočnil, 15 rakiev - jednu hnedú s telesnými pozostatkami učiteľa a 14 bielych, detských. Deti s učiteľom z pochádzali z miestnej školy a vo Švajčiarsku boli na lyžiarskom kurze spolu s deťmi z ďalšieho severobelgického mesta.
      
Ďalšia smútočná rozlúčka sa dnes uskutoční s obeťami z druhej školy, v meste Heverlee.
      
"Existuje niečo horšie pre rodiča, ako stratiť tých, ktorých ľúbili najviac?" opýtal sa dnes starosta Lommelu Peter Vanvelthoven. Športová hala má kapacitu 5 tisíc ľudí, ďalších 10 tisíc sa zhromaždilo pred ňou.
      
Šesť z obetí boli občania Holandska a k belgickému kráľovi Albertovi sa dnes v Lommeli pripojili dánsky korunný princ Willem Alexander a premiéri Belgicka a Holandska Elio Di Rupo a Mark Rutte. Pricestovala aj švajčiarska prezidentka Eveline Widmerová-Schlumpfová a prezident Európskej únie Herman Van Rompuy.
      
Pätnásť rakiev bolo počas smútočnej rozlúčky, ktorá trvala približne hodinu, vystavených pred halou. Prítomní potom osobne vyjadrili sústrasť pozostalým rodinám obetí.
      
Lyžiarky kurz je v Belgicku tradičným aktom prechodu z detstva do tínedžerského veku, na ktorom sa zúčastňuje veľa detí. A tak kontrast medzi radosťou z výletu do Švajčiarska a zdesením z následnej havárie dojal prakticky každého z 11 miliónov obyvateľov Belgicka.
      
Na dnešnej rozlúčke rodiny vkladali červené ruže do stredu obrovského srdca vytvoreného zo žltých ruží a smútočný akt sprevádzal spev slávneho dievčenského belgického zboru Scala Choir.
      
V autobuse, ktorý havaroval pri návrate domov do vlasti, cestovalo 52 ľudí; 28 ľudí zomrelo a ďalších 24 detí sa zranilo. Vo švajčiarskych nemocniciach zostali už iba tri vážne zranené deti, ktoré už sú pri vedomí a mimo ohrozenia života.
      
Príčina havárie je stále predmetom vyšetrovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu