Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Putin vyhral voľby aj v Bratislave!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda ruskej vlády Vladimir Putin získal v prezidentských voľbách 4. marca najviac hlasov aj v hlavnom meste Slovenska. Premiérovi a kandidátovi na úrad prezidenta Ruskej federácie Putinovi dalo na Slovensku hlas 185 z 337 voličov.

Na druhom mieste skončil Michail Prochorov so ziskom 82 hlasov. Potvrdil to tlačový atašé Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku Andrej Teluškin.

Na ďalších miestach skončili Gennadij Ziuganov so ziskom 49 hlasov pred Sergejom Mironovom, ktorému odovzdalo hlasy 11 voličov a Vladimir Žirinovskij získal sedem hlasov.  Tri hlasovacie lístky volebná komisia uznala za neplatné.

Ako v deň hlasovania, v nedeľu 4. marca, povedal predseda volebnej komisie v Ruskom centre vedy a kultúry (RCVK) Gennadij Askaldovič, zaregistrovaných bolo 900 občanov Ruskej federácie. Ruský veľvyslanec Pavel Kuznecov uviedol, že "naši voliči mali možnosť hlasovať predčasne v sobotu 25. februára v Košiciach". Išlo o ruských občanov, žijúcich na východnom Slovensku a "prišlo pomerne veľa ľudí". Veľvyslanec Kuznecov vyzdvihol vysokú účasť voličov aj v nedeľu v Bratislave, keď po poludní už odhlasovalo 150 voličov. Na porovnanie, v rovnakom čase v decembrových parlamentných voľbách v RCVK Bratislave odvolilo približne 80-90 ľudí, pripomenul veľvyslanec. "Myslím si, že celkový výsledok hlasovania na Slovensku bude dobrý. Mám na mysli z pohľadu percentuálnej účasti," dodal.

Na otázku, aký je jeho názor na zavedenie webkamier vo volebných miestnostiach, diplomat konštatoval, že v zahraničí sa nepoužili. Inštalovali ich len na území Ruska. "Ide o unikátny systém na pozorovanie priebehu volieb," uviedol. V reálnom čase má ktokoľvek možnosť vybrať si volebnú miestnosť a pozrieť si chod hlasovania, môže pozorovať aj sčítanie hlasov a podpisovanie volebných protokolov. "To je hlavná záruka toho, že na nijakej úrovni volieb už nebude možné ich výsledky diskvalifikovať," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu