Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Protest v Prahe: Tisíce študentov proti reforme vysokých škôl

Tisíce študentov v Prahe protestovali proti reforme vysokých škôl Zobraziť galériu (4)
Tisíce študentov v Prahe protestovali proti reforme vysokých škôl

PRAHA - Študentský Týždeň nepokoja má za sebou dosiaľ najmasovejšiu akciu v uliciach Prahy.

Tisíce demonštrantov sa zišli na námestí Jana Palacha, pred Úrad vlády následne dorazil najmenej sedemtisícový dav. Účastníci akcie kritizovali reformu vysokých škôl, vládu, ministra školstva Josefa Dobeša i prezidenta Václava Klausa, informuje portál iDnes.cz.

Organizátori pôvodne ohlásili, že na akciu dorazí okolo 1 500 ľudí, nakoniec ich však prišlo oveľa viac. Keď sa demonštrácia začala, odhadli policajti dav na dvojtisícový, postupne sa ale pripojili ďalší protestujúci a policajti svoj odhad upravili na sedem tisíc. Účastníci hovorili o najväčšom proteste študentov od roku 1989.

Tisíce študentov v Prahe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Pre študentské protesty Klaus v utorok zrušil plánovanú cestu do Brna, kde mal prednášať na Masarykovej univerzite. Zdôvodnil to očakávaním "lacných politických útokov". V decembri dokonca štúdium bez školného označil za parazitovanie.

Tisíce študentov v Prahe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Študentom a akademikom vadia dva reformné zákony, ktoré chce kabinet schváliť v marci. Nepáči sa im zavedenie školného, boja sa obmedzovania akademických slobôd a prepojovania univerzít s podnikateľskou sférou a politikou.

Tisíce študentov v Prahe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Protestná akcia nazvaná Týždeň nepokoja prilákala veľkú pozornosť už v utorok. Študenti usporiadali akciu Noc univerzít, pričom ulicami Brna pochodovalo okolo šesťtisíc poslucháčov vysokých škôl.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu