Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Operácia Búrka: Zatkli 25 členov Anonymous, najmladší má len 16

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA,)

MADRID/LYON - Celkom 25 členov medzinárodného hackerského hnutia Anonymous bolo zatknutých v Španielsku, Čile, Kolumbii a Argentíne. Oznámila to dnes v Lyone medzinárodná policajná organizácia Interpol.

V Španielsku miestna polícia v spolupráci s Europolom zatkla v Madride a Malage štyri osoby zapojené do aktivít Anonymous. Dvaja zatknutí sú vo väzbe, druhí dvaja boli prepustení na kauciu. Jeden z nich má len 16 rokov.

Ako informoval server Maltatoday, akcia sa uskutočnila v rámci takzvanej operácie Búrka, ktorá je výsledkom vyšetrovania začatého vlani v júni proti skupine hackerov zodpovedných za internetové útoky.

Prípad má väzbu aj na Južnú Ameriku, kde prípad pod kódovým označením Odhalenie vyšetruje Interpol v spolupráci so španielskou políciou. Desať podozrivých zadržali v Argentíne, šesť v Čile a päť v Kolumbii, uviedol Interpol.

Anonymous okrem iného zasahovalo do webových stránok a publikovalo na internete osobné údaje španielskych policajtov a ochranky španielskej kráľovskej rodiny a predsedu vlády. Jeden zo zatknutých prezývaný Búrka bol údajne zodpovedný za riadenie určitých zabezpečených komunikačných kanálov, ktoré Anonymous používalo.

Servery, ktoré k tomu boli využívané, sa nachádzali v Česku a v Bulharsku, kontrolovali ich ale ľudia zo Španielska, uviedol maltský server.

Keď jednotka pre počítačovú kriminalitu španielskej polície zistila napojenie na ďalšie členské štáty Európskej únie, kontaktovala Europol, s ktorým akciu proti hackerom koordinovala.

Vďaka rýchlej akcii sa podarilo zaistiť dáta uložené na serveroch v ČR aj v Bulharsku. Europol po súdnom schválení zásahu vyslal svojich expertov z centra pre počítačovú kriminalitu do Bulharska a Španielska, kde prehľadali podozrivé domy, zatkli podozrivé a vypli servery. Celkom bolo zhabaný 25 počítačov, harddiskov a ďalšieho počítačového vybavenia, ktoré je teraz analyzované.

Aktívna skupina Anonymous napáda počítače vlád a ďalších inštitúcií po celom svete. Bojuje aj proti medzinárodnej zmluve ACTA, ktorej cieľom je boj proti šíreniu falzifikátov a počítačovému pirátstvu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu