Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Parlament v Rusku schválil sprísnenie trestov pre pedofilov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, schválila dnes návrh prezidentského zákona, ktorý sprísňuje tresty pre pedofilov, vrátane doživotného väzenia a chemickej kastrácie v prípade recidivistov.

Zákon predložený Kremľom vlani v októbri podnietil búrlivú diskusiu a množstvo pozmeňujúcich návrhov. Pred dvoma týždňami prešiel dolnou komorou parlamentu a ešte ho musí podpísať prezident Dmitrij Medvedev.

Legislatíva prvýkrát zavádza do ruského trestného zákonodarstva termín "pedofília" a uzákoňuje nový trest chemickej kastrácie, ktorý vyvoláva najviac kontroverzných reakcií. Doslovné znenie zákona hovorí o "povinnej zdravotnej liečbe", čo podľa jeho tvorcov zahŕňa chemickú kastráciu aj užívanie psychofarmák.

Podľa zákona nebudú môcť byť pedofili podmienečne prepustení a viacnásobní páchatelia budú čeliť doživotnému trestu.

Niektorí ruskí politici a skupiny na ochranu detí tvrdia, že liberálne zákony a zhovievavé súdy umožňujú, aby sa mnohí páchatelia vyhli trestom alebo opakovane zneužívali deti po odpykaní si veľmi miernych trestov.

Chemickú kastráciu pedofilov už zaviedlo viacero krajín, vrátane Kanady, Británie, Francúzska, Nemecka, Dánska, Izraela, Nórska, Švédska, Poľska aj niektoré štáty USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu