Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Paška v Európskom parlamente odsúdil Čínu za politiku voči Tibetu

Jaroslav Paška
Jaroslav Paška

ŠTRASBURG/BRUSEL - V rozprave poslancov Európskeho parlamentu k nadchádzajúcej 19. Rade OSN pre ľudské práva odzneli v stredu odsudzujúce stanoviská europoslancov k viacerým krajinám, v ktorých sú ľudské práva potlačované. Najčastejšie sa spomínala Sýria, Irán, Bielorusko a Čína. Zo slovenských poslancov EP vystúpil Jaroslav Paška, ktorý odsúdil čínske úrady za zhoršenie situácie v oblasti ľudských práv v Tibete.

Radu Európskej únie počas rozpravy zastupoval dánsky minister zahraničných vecí Villy Sövndal, ktorý uviedol, že hovorí aj v mene šéfky európskej diplomacie Catherine Ashtonovej. Sövndal poukázal na znepokojenie členských štátov EÚ so situáciou v oblasti ľudských práv najmä v Iráne, kde najnovšie odzneli tresty smrti aj pre predstaviteľov novinárskej obce.
      
"Všetky menšiny musia mať právo, aby si svoj osud určili samy, či už ide o etnické, náboženské alebo sexuálne menšiny," opísal dánsky minister postoj EÚ k ochrane menšín všade vo svete. Dodal, že dnes je z hľadiska porušovania ľudských práv kľúčovým problémom Sýria. Spomenul aj Irán, Bielorusko a Čínu a dodal, že EÚ bude pozorne sledovať tiež vývoj situácie v Bahrajne a v Jemene. Na druhej strane Sövndal poukázal na zlepšenie situácie v oblasti ľudských práv v Mjanmarsku a v Líbyi.
      
Europoslanci počas rozpravy poukázali na porušovanie základných ľudských práv vo viacerých krajinách sveta, pričom slovenský poslanec Jaroslav Paška sa zaradil k tým, ktorí si zobrali na mušku čínske aktivity v Tibete.
      
Slovenský europoslanec vo svojom príspevku uviedol prípad mladej mníšky, ktorá sa pred troma dňami podpálila v ženskom kláštore Mamae v Tibeťanmi obývanom okrese Ngawa v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny na protest proti náboženskej politike čínskej vlády. Paška poukázal na skutočnosť, že čínske bezpečnostné zložky ihneď po incidente uzavreli prístup do kláštora a uplatňujú na prípad prísne informačné ermbargo.
      
"Čínsky národ patrí k najstarším kultúrnym a civilizovaným národom sveta. Preto nedokážem pochopiť, kde sa v najvyšších predstaviteľoch tohto veľkého, vzdelaného a slušného národa berie toľká nenávisť a zloba voči nepočetnému, bezbrannému tibetskému ľudu, ktorý nechce nič viac, ako si udržiavať vlastnú kultúru a vieru," povedal Paška.
      
Dodal, že by bolo dobré, ak by si lídri svetových mocností na 19. zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva, ktoré sa bude konať v dňoch 27. februára až 23. marca v Ženeve, pripomenuli, že ak chceme mať lepší svet, musí byť aj ich správanie určené slušnosťou, múdrosťou a veľkorysosťou k slabším.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu