Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Švajčiari bojujú so snehom, v Tirolsku tisíce bez elektriny

Švajčiarska armáda bojuje so snehom pred Svetovým ekonomickým fórom v Davose Zobraziť galériu (3)
Švajčiarska armáda bojuje so snehom pred Svetovým ekonomickým fórom v Davose

DAVOS - Tisíce švajčiarskych vojakov a policajtov museli odhadzovať sneh pri výstavbe "obranného" valu, ktorý má uchrániť účastníkov Svetového ekonomického fóra v Davose pred nevítanými demonštrantami.

Asi 3500 vojakov bude ručiť za osobnú bezpečnosť významných osobností svetovej politiky a ekonomiky, ktorí sa v nadchádzajúcich dňoch zídu vo švajčiarskom alpskom lyžiarskom stredisku. Do Davosu pricestujú medzi inými aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron.

Hovorca švajčiarskej armády Stefan Hofer dnes povedal, že veľká nádielka snehu v uplynulých dvoch týždňoch im výrazne sťažila postavenie 18 kilometrov bezpečnostných bariér okolo centra Davosu.

 "Zábrany musia byť ukotvené v zemi a musíme tiež zabrániť tomu, aby sa nezvalili pod váhou snehu. Museli sme veľa odhadzovať," povedal.

V noci nadnes pribudlo v Davose 40 centimetrov čerstvého snehu, pričom výška snehu okolo ciest už dosahuje vyše 2,5 metra.

"Nevieme, kam ho máme dávať," konštatoval hovorca kantonálnej polície v Graubündene, ktorá riadi bezpečnostnú operáciu. Švajčiarska polícia očakáva pokojný priebeh davoského fóra - nahlásenú majú zatiaľ iba jednu demonštráciu, na sobotu.

Švajčiarska armáda bojuje so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Tohtoročnou novinkou je dedinka iglu, improvizovaný tábor, ktorí si postavili antiglobalisti inšpirovaní hnutím Okupujte Wall Street.

Experti zo Švajčiarskeho fedrálneho inštitútu pre výskum snehu a lavín pozorne sledujú snehovú situáciu na svahoch obklopujúcich Davos pre prípad, že by mesto mohli ohroziť lavíny. Benjammin Zweifel, ktorý predpovedá pád lavín, povedal, že hrozba ich pádu bola dnes "značná". Davos je však pred nimi dobre chránený od smrteľného zosuvu snehu v roku 1968. Zweifel očakáva, že sneženie počas týždňa ustane a hrozba pádu lavín už nebude stúpať.

Švajčiarska armáda bojuje so
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Hovorca armády povedal, že ak budú pretrvávať zložité snehové podmienky, švajčiarska armáda možno bude nútená obmedziť počty letov vrtuľníkov, ktorými sa plánujú dostať do Davosu čelní svetoví štátnici z letiska v Zurichu. Sneh podľa jeho slov neovplyvní vzdušné hliadkovanie bojových stíhačiek F/A-18 Hornet.

 

Zhruba tisíc domácností v Tirolsku znovu zostalo bez elektriny

Zhruba 1000 domácností v rakúskom Tirolsku dnes opäť zostalo niekoľko hodín bez elektriny, pretože elektrické vedenie poškodili stromy, polámané pod váhou nového snehu.

K výpadkom prúdu došlo najmä v okrese Innsbruck-vidiek. Hasiči opakovane pomáhali pri odstraňovaní snehu zo striech. V obci Tarrenz v okrese Imst museli strhnúť strechu skladu pivovaru, nakoľko hrozilo, že sa zrúti.

Niektoré cesty v Tirolsku sú stále uzavreté. Ide hlavne o cestu prvej triedy pri meste Bichlbach a niektoré cesty v okrese Reutte, známom ako Ausserfern.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu