Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Vedci sa pohádali kvôli sekunde: Svetový čas bude po starom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽENEVA - Svetoví experti sa vo štvrtok v Ženeve nedokázali zhodnúť na spôsobe, ako naložiť s behom času. V dôsledku nerovnomernej zemskej rotácie, prílivu a javov, topenia ľadovcov a zemetrasení sa postupne "prirodzený" čas rozchádza s presnou časomierou atómových hodín, čo sa doteraz vždy riešilo "vloženou" sekundou.

Delegáti z približne stovky krajín združených v Medzinárodnej telekomunikačnej únii sa ale tentoraz nezhodli, či aj teraz v súlade s dohodou z roku 1972 obe časomiery vyrovnajú. Spojené štáty a Francúzsko sa stavali proti a navrhovali sa riadiť výhradne atómovým časom bez ohľadu na nedisciplinovaný čas "prirodzený". Británia, Kanada, Nemecko a Čína chceli naopak v doterajšej praxi pokračovať.

V posledných 40 rokoch bol čas upravený v 34 prípadoch, kedy bola sekunda pridaná k 31. decembru alebo 30. júnu. Protivníci doterajšej praxe ale namietajú, že vkladanie sekúnd pôsobí problém v režime mnohých dôležitých systémov. Globálna navigácia napríklad pracuje s atómovým časom, ale žiadnu sekundu do svojej časomiery nevkladá, a tým pádom už "zaostáva" o 15 sekúnd. Niektoré dôležité zariadenia vraj môžu kvôli časovým nezrovnalostiam vypovedať poslušnosť.

Návrh spoľahnúť sa výhradne na atómový čas ale narazil. Podľa niektorých odborníkov by len vznikol ďalší problém, pretože rozdiel medzi časom "prirodzeným" a atómovým by sa bez vloženej sekundy neustále zvyšoval - za 500 rokov by vraj dosiahol hodiny. Odborníci na čas sa nakoniec rozhodli, že riešenie problému odložia až do roku 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu