Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prelom pri hrozbe jadrovej vojny: USA dokážu vyliečiť smrtiacu radiáciu!

ilustračné foto
ilustračné foto

WASHINGTON - Vedci pracujúci pre Pentagon oznámili, že dokážu liečiť smrtiace dávky radiácie, dokonca aj deň po ožiarení. Naplnili tak prioritný program americkej vlády, ktorá sa potrebovala vysporiadať s touto hrozbou, pretože obmedzovala možnosti nasadenia vojakov v prípade jadrovej vojny či teroristického útoku.

Vedci vylepšili doterajšie postupy liečenia choroby z ožiarenia s pomocou antibiotík o správne nasadené dávky baktericídneho, priedušnosť zvyšujúceho proteínu (BPI), ktorého prítomnosť odhalili v imunitnom systéme. Proteín podľa serveru MedicalPress zvyšuje efektivitu liečby, a tým aj pravdepodobnosť prežitia zasiahnutého organizmu.

Liečbu zatiaľ testovali iba na zvieratách. Z myší vystavených smrtiacej dávke žiarenia prežilo takmer 80 percent jedincov. Liečba sa navyše ukázala ako úspešná aj deň po ožiarení, čo je podľa odborníkov nemenej dôležité. Doteraz totiž platilo, že úspešná liečba musela začať bezprostredne po ožiarení v rozsahu hodín, inak rapídne klesala pravdepodobnosť, že zasiahnutý organizmus prežije.

"Ľudia sú oveľa citlivejší na pôsobenie BPI ako myši, a preto u nich môže byť liečba ešte účinnejšia," uviedla manažérka projektu Millie Donlonová. Využitie liečby sa pritom neobmedzuje len pre prípad jadrového výbuchu, ale uľaví aj pacientom, ktorých liečba vyžaduje lokálne ožarovanie.

Bezprostredne po výbuchu v Hirošime zomrelo podľa odhadov 90-tisíc ľudí, viac než polovica z nich práve kvôli smrtiacej dávke ožiarenia. Na chorobu z ožiarenia a rakovinu potom do roku 1950 zomrelo podľa odhadov ďalších až 200-tisíc ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu