Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Európe doznieva orkán Andrea, vyžiadal si tri obete

Kolóna áut na zasneženej ulici v Tirolsku Zobraziť galériu (10)
Kolóna áut na zasneženej ulici v Tirolsku (Zdroj: SITA)

PRAHA - Západná a stredná Európa sa dnes spamätáva po štvrtkovom údere orkánu Andrea, ktorý ničivo zasiahol najmä Nemecko a Benelux, ale tiež napríklad Rakúsko, Švajčiarsko alebo Slovensko.

Traja ľudia včera prišli o život na východe Slovenska, kde sa na klzkej vozovke čelne zrazili dva automobily.

Aj keď v Nemecku predpovedali meteorológovia na dnešok ešte veľmi búrlivú noc, orkán nakoniec žiadne väčšie škody nespôsobil. V prístavných mestách Hamburgu a Brémach, ktoré sa pripravovali na veľkú prílivovú vlnu, voda zaplavila len nízko položené miesta.

Južnejšie v Nemecku stúpajúca hladina vody zastavila lodnú dopravu na riekach Meuse a Sáre. Lode tak nesmú plávať v úseku medzi luxemburskými hranicami a mestom Koblenz.

V Holandsku stúpajúca voda vyhnala z domovov osem stoviek ľudí, ktorí museli byť na severe krajiny preventívne evakuovaní kvôli hroziacemu pretrhnutiu hrádze neďaleko Groningenu.

Orkán navyše priniesol sneh, čo potvrdzujú aj správy z Rakúska, kde dnes na mnohých vyššie položených miestach v Alpách vyhlásili stav lavínového nebezpečenstva. Napríklad na hraniciach Rakúska a Švajčiarska napadlo až 60 centimetrov nového snehu, pol metra snehovej pokrývky pribudlo aj vo východnom Tirolsku, a horská služba preto odporúča, aby sa lyžiari držali len na označených zjazdovkách.

Sneh znepríjemňuje život rakúskym vodičom, a to najmä na brennerskej diaľnici medzi Innsbruckom a Brennerským priesmykom. Na letisku v Zürichu bolo zrušených približne 50 letov.

Problémy búrka spôsobila aj na Slovensku. Pri obci Dvorníky neďaleko Košíc zomreli traja ľudia a ďalší dvaja boli vážne zranení pri čelnej zrážke áut. Cesty v oblasti boli zľadovatené.

Zimný nečas spôsobil v krajine tiež vážne výpadky v dodávkach elektriny. Ešte dnes ráno bolo na severnom a strednom Slovenskom cez 30 tisíc domácností bez prúdu. Postihnuté tým boli aj početné nemocnice.

Rozmary počasia trápia aj východ Ruska, kde udreli arktické mrazy a teploty sa tam pohybovali medzi mínus 39 a mínus 45 stupňami Celzia. Úrady na Kamčatke vydali varovanie, aby deti ani starí ľudia nevychádzali von.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu