Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Obama mal výhrady, rozpočet na obranu však podpísal

Barack Obama
Barack Obama

HONOLULU - Prezident USA Barack Obama oznámil, že v sobotu podpísal zákon o obrane s rozpočtom vo výške 662 miliárd dolárov (511,63 miliardy eur) napriek "vážnym výhradám", ktoré má voči jeho obmedzeniam upravujúcim podmienky zadržania, vypočúvania a trestného stíhania podozrivých z terorizmu.

Zákon o obrane súčasne uplatňuje penále na iránsku centrálnu banku v snahe obmedziť schopnosť Teheránu financovať svoj program obohacovania jadra.

Prezident vo vyhlásení sprevádzajúcom podpísanie zákona kritizoval niektorých kongresmanov za to, čo nazval pokusmi využiť zákon na obmedzenie schopnosti predstaviteľov boja proti terorizmu chrániť krajinu.

Obamov podpis ukončiť niekoľkomesačné ťahanice o to, ako sa správať voči zadržaným podozrivým z terorizmu bez toho, aby sa porušili ústavné práva Američanov. Biely dom pôvodne pohrozil vetovaním zákona, ale prezident zmenil názor, keď Kongres urobil na poslednú chvíľu niektoré úpravy. Napriek týmto zmenám panujú obavy, že zákon skomplikuje a ohrozí vyšetrovanie teroristických činov.

Nový zákon dáva prezidentovi právomoc uvaliť vojenskú väzbu, ak je to v záujme národnej bezpečnosti, na cudzincov podozrivých z terorizmu, ak sú členmi al-Káidy alebo podobných zložiek alebo sa zapojili do sprisahania či útokov voči USA či ich koaličným partnerom.

Vojenská väzba sa netýka amerických občanov či cudzincov žijúcich legálne v USA.

Zákon uvaľuje sankcie na finančné inštitúcie, ktoré udržiavajú obchodné vzťahy s iránskou centrálnou bankou, povoľuje však niektoré výnimky. Obamova vláda sa obáva, že by sankcie mohli viesť k vyhroteniu globálnych cien ropy alebo spôsobiť hospodárske problémy spojencom USA, ktorí dovážajú z Iránu ropu.

Sankcie sa vzťahujú na súkromné aj vládou kontrolované banky, vrátane centrálnych bánk, a budú uvalené v lehote 60 až 180 dní po varovaní, v závislosti od transakcií, uviedol vysoký predstaviteľ Obamovej vlády.

Obama podpísal dnes zákon o obrane na Havaji, kde s rodinou trávi koncoročné sviatky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu