Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čech pašoval v kufri 247 živých exotických zvierat

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BUENOS AIRES - Občana Českej republiky chytili v Argentíne pri pokuse prepašovať v kufri na palubu zaoceánskeho letu do Madridu 247 živých zvierat, vrátane jedovatých hadov a ohrozených plazov. Informoval o tom v pondelok na svojej stránke argentínsky denník Clarín s tým, že k zatknutiu muža došlo už 7. decembra.

Muž identifikovaný ako 51-ročný Karel Abelovský bol zadržaný pracovníkmi spoločnosti Iberia Airlines na letisku Ezeiza v Buenos Aires, ktorí si po presvietení jeho batožiny všimli väčšie množstvo pohybujúcej sa "živej hmoty".

Po otvorení kufra zistili, že v priehľadných plastových nádobách sa nachádza viac ako 200 plazov a mäkkýšov, medzi nimi aj deväť druhov jedovatých hadov, vrátane štrkáčov a zmijí. Niektoré živočíchy boli veľmi vzácne a chránené Dohovorom o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín (CITES).

Dve zvieratá už boli nájdené mŕtve a väčšine ostatných by hrozilo udusenie v prípade, že by bol kufor umiestnený do nákladového priestoru lietadla.

Abelovský odmietol vypovedať. Sudca Čecha, ktorý mal po medzipristátí v Madride namierené do Prahy, obvinil z pokusu o pašovanie a prepustil na kauciu 10.000 pesos (1785 eur). V prípade odsúdenia mu hrozí desať rokov väzenia a pokuta 340.000 pesos (60.685 eur).

Vedci predpokladajú, že za týmto prípadom stojí sieť pašerákov exotických druhov živočíchov. Ak by Abelovský zvieratá prepašoval do ČR a niekoho tam uhryzli, mohol by zomrieť, pretože v krajine nemajú špecifický protijed, uviedol denník Clarín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu