Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Cyperské letiská ochromil štrajk, zrušili 79 letov

Štrajk na cyperských letiskách Zobraziť galériu (5)
Štrajk na cyperských letiskách (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Letiská a štátne úrady na Cypre ochromil dnes celodenný štrajk letových dispečerov a verejných zamestnancov proti zmrazeniu miezd a ďalším úsporným opatreniam vlády. Zastavenie práce si vynútilo zrušenie alebo odloženie 79 prichádzajúcich a odchádzajúcich letov na oboch cyperských letiskách.

Do štrajku sa zapojilo aj približne 16 tisíc štátnych zamestnancov združených v odborom zväze PASYDY. Do práce nenastúpili ani mnohí zdravotnícki pracovníci, takže nemocnice fungovali len v obmedzenom režime. Polícia ani ďalšie kľúčové súčasti štátneho aparátu sa k štrajku nepripojili.
      
Cyperský parlament mal práve dnes hlasovať o štátnom rozpočte, čo však kvôli štrajku presunul na piatok. Poslanci v stredu rozhodli o dvojročnom zmrazení miezd, zvýšeniu dane z obratu a ďalších nepopulárnych opatreniach, zameraných na zníženie rozpočtového deficitu.
      
Dozvuky štrajku môžu potenciálne ohroziť aj priebeh nedeľňajších komunálnych volieb na Cypre. Odborový zväz PASYDY vyzval svojich členov, aby bojkotovali hlasovanie a nezapájali sa do práce volebných komisií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu