Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Liga severu chce rozdelenie Talianska podľa vzoru Československa

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Talianska Liga severu mieni iniciovať oddelenie severných regiónov krajiny od jej zvyšku, pričom by rada postupovala podľa príkladu rozdelenia bývalého Československa.

Vyplýva to z dnešného vyjadenia Roberta Calderolliho, popredného predstaviteľa strany, ktorá sa po páde Berlusconiho vlády pred troma týždňami ocitla v opozícii.

Podľa Calderolliho by severotalianske regióny mali začať s procedúrou rozdelenia krajiny. Už v pondelok by po stretnutí s najvyšším predstaviteľom Lombarska Robertom Fogninim malo byť jasné, či podobne ako regióny Veneto a Piemont podporuje túto iniciatívu. Potom prídu na radu 'Friaul a Trentino, avizoval politik Ligy severu, ktorý hovoril o vzniku separatistami vysnírvaného štátu Padánia na severe dnešného Talianska.

"Keď sa nám negarantuje trochu slobody, vezmeme si ju," zdôraznil Calderolli, ktorý kritizoval, že vo vládnom kabinete premiéra Montiho už nie je ministerstvo pre reformy, do právomocí ktorého patrila aj problematika federalizmu.

Vicenza bola dnes dejiskom rokovania tzv. Parlamentu Padánie, čo je zhromaždenie starostov a špičkových predstaviteľov Ligy severu. Práve Calderolliho tam zvolili za predsedu Parlamentu Padánie.

Hlasy volajúce po oddelení bohatého severu od chudobného juhu Talianska zosilneli v období dlhovej krízy, ktorej dôsledky sužujú krajinu na Apeninskom polostrove.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu