Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Islandská sopka Katla údajne hrozí bezprostredným výbuchom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

REYKJAVÍK - Islandská sopka Katla by sa veľmi skoro mohla prebudiť k životu. Prípadné erupcie tohto vulkánu, ktorý je považovaný za najnebezpečnejší v krajine, by mohli byť najsilnejšie za posledné storočie. Informovala o tom BBC.

Katla má potenciál k tomu, aby spôsobila rozsiahle záplavy. Cez východné pobrežie by sa v takom prípade do Atlantického oceánu z topiaceho ľadovca valili miliardy litrov vody. "Za minulý mesiac bolo zaznamenaných vyše 500 otrasov okolo krátera Katly, čo svedčí o pohybe magmy a o tom, že bezprostredne hrozí erupcia," uviedol Ford Cochran, ktorý je expertom National Geographic na Islande.

Vedci oblasť okolo Katly podrobne sledujú od začiatku júla, kedy boli zistené známky možného oživenia. Islandskí odborníci podobne ako vystrašení podnikatelia v turistickom ruchu podľa portálu IceNews na zahraničné správy o hrozbe bezprostredného výbuchu sopky reagovali opatrnejšie. Podľa nich totiž "bezprostredne" môže znamenať aj niekoľko rokov.

 

 

Firmy pracujúce v cestovnom ruchu preto vyzývajú návštevníkov, aby cestu na Island neodkladali, pretože na ostrove stále hrozí výbuch nejakej sopky. Začiatkom júla vedcov znepokojovala sopka Hekla. Islandské sopky na seba upozornili v posledných rokoch dvakrát. V roku 2010 erupcia malej sopky Eyjafjallajökull ochromila veľkú časť leteckej dopravy nad Európou, tento rok v máji obdobne hrozila sopka Grímsvötn. Na základe geologických štatistík potom vedci varovali pred ďalšími pravdepodobnými erupciami na Islande v najbližších mesiacoch a rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu