Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

Kríza je tragédiou pre rodiny: Braček (13) a sestrička (15) žijú v aute!

Arielle Metzgerová je jedným z detí bez riadneho domova
Arielle Metzgerová je jedným z detí bez riadneho domova (Zdroj: cbs news)

NEW YORK - Niektorí Američania kvôli zlej hospodárskej situácii v krajine musia bývať v autách. Prišli o domovy a zároveň nemajú už dosť peňazí na ubytovanie v moteloch či nenašli miesto v útulkoch pre bezdomovcov. Informovala o tom televízna stanica CBS News vo svojom programe 60 minút.

Podľa stanice nepriaznivá finančná situácia rodín dopadá predovšetkým na deti. V celej krajine ich žije v chudobe cez 16 miliónov, čo je najviac od roku 1962. Najhoršie je podľa CBS News tam, kde sa zrútilo stavebné odvetvie. K takýmto oblastiam patrí stredná Florida.

Jednou z rodín, ktorej tu ako posledné útočisko zostalo auto, sú Metzgerovci. Pätnásťročná Arielle a trinásťročný Austin v ňom žijú s oteckom Tomom, ktorý je tesár. Prácu ale hľadá márne. Keď rodina prišla o dom, kúpil za posledných 1000 dolárov nákladné auto, kde teraz trojica býva.

Rodina takto žije už päť mesiacov. Okrem nepohodlia občas - rovnako ako ďalší obyvatelia áut - majú obavy o svoju bezpečnosť. Podľa detí je to hlavne "dobrodružstvo". Keď vraj ich spolužiaci zistia, ako sa to má s ich príbytkom, sľubujú im, že to nikomu nepovedia. "Nie je to až tak nepríjemné. Je to len život, nie? Človek robí to, čo musí robiť, že?" podotkla Arielle.

Len v Seminolskom okrese na Floride, kde žijú, je pritom podľa CBS News viac ako 1100 ďalších detí bez domova. Beth Davalosová, ktorá v okrese prevádzkuje program pre deti bez domova, pritom hovorí, že doba, po ktorú sú ľudia bez riadneho obydlia, sa stále viac predlžuje.

"Ľuďom tak dochádzajú zdroje. Dôjde im podpora v nezamestnanosti. Dôjdu im úspory. Rodina, ktorá im požičala peniaze, už ďalšie nemá, pretože na nich tiež dopadá zlá ekonomika. A než sa ľudia spamätajú, žijú v aute, pretože nemajú inú možnosť," povedala Davalosová.

Pre rodiny s deťmi pritom takéto riešenie nie je bez rizika. Úrady by im totiž mohli potomkov odobrať, keby zistili, že ich domovom je automobil. Rodičia preto pred nimi skutočnú podobu svojho obydlia taja. Victoria Coatesová napríklad pri prihlasovaní svojich dcér do školy vo formulári zrušila, že býva v útulku.

Coatesovci sa na Floridu vlani presťahovali z hlavného mesta Washingtonu. Chceli tu začať nový život, namiesto toho skončili na ulici a museli sa naučiť pravidlá pre život v aute. Dobré je podľa nich nájsť bezpečné a osvetlené miesto, kde nikomu nevadia, alebo je tam tak rušno, že človek nie je tak nápadný. Coatesovci sa usídlili na parkovisku pred nemocničnou pohotovosťou. Aj tak ale otec rodiny D'Angelo celú noc stráži, aby sa nikomu nič nestalo.

Napríklad Metzgerovci si napriek tomu na neľahkom údele našli niečo pozitívne. Všímajú si viac, ako sú na tom ostatní, a zameriavajú sa na vzdelanie. Nákladné auto s deťmi vždy po škole zamieri do knižnice, kde sú, ako hovorí Austin, počítače a svetlo. "Vzdelanie je pre nás všetko. Chcem byť právničkou obhajujúcou záujmy detí. Ak sa budem venovať štúdiu, budem mať príležitosť sa ňou stať," uviedla zase Arielle.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu