Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Grécke referendum pobúrilo vládnu stranu Nemecka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Šéf vládnej nemeckej Slobodnej demokratickej strany (FDP) Rainer Brüderle vyjadril pobúrenie, keď sa dozvedel o rozhodnutí gréckeho premiéra Geórgiosa Papandréoua vypísať referendum o dohode, ku ktorej dospeli lídri členských krajín Európskej únie na minulotýždňovom summite v Bruseli. Podľa Brüderleho referendum vyznieva tak, že Grécko sa snaží zrušiť dohodu s lídrami EÚ.

"Bol som pobúrený (touto správou),“ povedal Brüderle pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Podľa neho je to neobvyklý spôsob konania.

"Premiér súhlasil so záchranným balíkom, ktorý je prínosom pre jeho krajinu. Iné krajiny podstupujú vinou korupcie, zlého hospodárenia a chabého vedenia v Grécku veľké obete už desaťročia - urobili sa zlé rozhodnutia a krajina sa sama dostala do krízy,“ vyhlásil.

"Vyzerá to tak, že niekto sa snaží vykrútiť z toho, čo už bolo dohodnuté. Je to neobvyklé, niečo také urobiť,“ povedal Brüderle.

 

FÍNSKO: V gréckom referende pôjde o zotrvanie v eurozóne

V gréckom referende o dohode, ku ktorej dospeli lídri členských krajín Európskej únie na minulotýždňovom summite v Bruseli, pôjde o hlasovanie o zotrvaní krajiny v eurozóne. Povedal to v utorok fínsky minister pre európske záležitosti a zahraničný obchod Alexander Stubb.

"Situácia je taká napätá, že v podstate by to bolo hlasovanie o ich zotrvaní v eurozóne," povedal Stubb v rozhovore pre fínsku televíznu stanicu MTV3.

"Grécko je zaviazané novým programom, ktorý zahŕňa štrukturálne reformy. Ak znenazdania budú hlasovať proti reformám, potom je Grécko tým, kto porušil dohodu,“ uviedol. Zároveň dodal, že ak sa Grécko vykrúti z požadovaných reforiem, nedostane žiadnu pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu