Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nešťastný záver výcviku: Haváriu stíhačky nikto neprežil

Sukhoi Su-24
Sukhoi Su-24 (Zdroj: Wikipedia)

MOSKVA - Ruské bojové lietadlo havarovalo dnes v závere výcvikového letu na Ďalekom východe. Pri pokuse o pristátie na leteckej základni Ukrajinka v Amurskej oblasti neďaleko hraníc s Čínou zahynuli obaja členovia posádky. Informovalo o tom ruské ministerstvo obrany.

Podľa očitých svedkov to vyzeralo, ako keby bombardéru Su-24 v okamihu, keď sa dotkol pristávacej dráhy, zlyhal predný podvozok. Haváriu vyšetrujú; hovorca ministerstva Vladimir Drik označil za jej najpravdepodobnejšiu príčinu "nedostatočnú údržbu" stroja.
      
Dvojmotorové bombardéry Su-24 sú od 70. rokov novodobými "kráľmi" sovietskeho, dnes ruského letectva. Rusko v uplynulých rokoch posilnilo svoju vojenskú prítomnosť na Ďalekom východe a zintenzívnilo aj výcvik svojich síl umiestnených v tomto regióne.
      
Počasie, zlyhanie stroja či chyba pilota sú najčastejšími príčinami leteckých havárií na východe Sibíri, v zväčša neobývaných oblastiach. Pri augustovej  havárii lietadla An-12 vo vzdialenej Magadanskej oblasti zahynulo 11 ľudí. V apríli spadla neďaleko prístavného mesta Vladivostok stíhačka Su-27, pilot haváriu prežil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu