Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mladí Európania sú bez práce: Zničí kríza celú generáciu?!

ilustračné foto
ilustračné foto

MADRID - Španielka Sylvia (24) dúfala s čerstvým vysokoškolským diplomom vo vrecku v lepší osud. Už dva mesiace pracuje v dočasnom pracovnom pomere za 300 eur mesačne a vyhliadky na trvalé zamestnanie sú v nedohľadne. Nemá na vlastné bývanie a strava a cestovné pohltia celý jej plat, napísala agentúra Reuters v článku o kritickej situácii na pracovnom trhu v južnej Európe.

Sylvia sa ale nijako nesťažuje a svoj terajší džob považuje za požehnanie. "Od malička ma rodičia nabádali, aby som si urobila vysokú. Teraz som vďačná za akúkoľvek prácu. V ročníku na škole nás bolo tridsať, a ja teraz patrím k tým šťastnejším," tvrdí Sylvia.

Nezamestnanosť medzi španielskou mládežou prekračuje 40 percent. Všeobecná nezamestnanosť je s dvadsiatimi percentami najvyššia v Európskej únii. Pri začiatku pracovnej kariéry berú mladí ľudia čokoľvek, aby sa uchytili.

Veľmi podobná situácia je v Portugalsku a v Taliansku. Ľudia pracujú v pomere dohodnutom na dobu určitú, ktorý bol skôr obvyklý len v turistickom priemysle, v poľnohospodárstve a stavebníctve. S kontraktmi na dobu určitú pracuje štvrtina Španielov aj Portugalcov, kým celoeurópsky priemer je 14 percent.

V Španielsku, Portugalsku a Taliansku tak vznikol "podvojný" systém: ľudia stredného veku majú stále zamestnanie s radom benefitov. Zamestnávateľ ich nemôže ľahko vyhodiť, ich pracovné zaradenie chráni veľa zákonov. Mladšia generácia je naproti tomu odkázaná na dočasné pracovné príležitosti a vystavená svojvôli zamestnávateľov.

Takýto model podľa expertov zväzuje ekonomický rast. Zamestnanci na dočasný úväzok brzdia ekonomický rozvoj a znižujú konkurencieschopnosť celej južnej Európy. Absencia benefitov dusí ich iniciatívu, ich práci chýba cieľ a tlmí ambície. Banky sa navyše zdráhajú poskytovať takým ľuďom úver.

Kríza eurozóny problémy tejto "stratenej generácie" ešte zvýšila. Hospodársky rast sa spomaľuje a vlády škrtia verejný sektor, aby znížili rozpočtové výdavky.

Dočasné pracovnej zmluvy prirovnávajú niektorí teoretici k "nohe vrazenej do dverí", ktorá otvára cestu k trvalej pracovnej zmluve. V južnej Európe to ale neplatí - zamestnávatelia zmluvy po roku obnovujú, aby sa trvalému úväzku vyhli. V Španielsku napríklad prechádza len pätina dočasných zmlúv na trvalé úväzky, v Taliansku a Portugalsku je situácia o niečo málo lepšia.

V Portugalsku mnohí zamestnávatelia obchádzajú zákon zneužívaním zmlúv o dielo alebo externých úväzkov. Takýto pracovník má rovnaký režim ako klasický zamestnanec, ale bez práva na dovolenku a zdravotné a sociálne poistenie. K pochybnej praxi sa už dokonca uchyľujú aj Lisabonské vládne úrady.

Kritici sa takémuto systému vysmievajú. "Španielsko je krajinou, kde je človek do 33 rokov učňom a do dôchodku odchádza v 75," poznamenal odborový predák Ignacio Fernández Toxo. V krajine dokonca začali platiť nové pravidlá, ktoré predlžujú skúšobnú dobu nových zamestnancov bez nároku na akýkoľvek benefit.

Vyšší plat v čase krízy? Za pokus to určite stojí!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu