Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Manželka ako rádio: V Mexiku chcú uzákoniť sobáš na skúšobnú dobu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MEXIKO - Poslanci mexickej metropoly chcú pomôcť novomanželom vyhnúť sa sporom pri prípadnom rozvode a umožniť im možnosť ľahkého úniku: potvrdenia o uzavretí manželstva s dočasnou platnosťou.

Ľavicoví zákonodarcovia v mestskom zastupiteľstve - ktorí už pobúrili konzervatívcov legalizáciou manželstiev osôb rovnakého pohlavia - navrhli reformu občianskeho zákonníka, ktorá by párom umožnila rozhodnúť o dĺžke trvania svojho záväzku, s možnosťou doživotného manželstva.
      
Minimálne trvanie manželskej zmluvy by boli dva roky s možnosťou predĺženia, ak pár bude aj po tomto čase spolu šťastný. Zmluvy by obsahovali ustanovenia o deťoch a majetku v prípade rozchodu.
      
"Návrh je taký, že ak po uplynutí dvojročného obdobia vzťah nebude stabilný alebo harmonický, platnosť zmluvy jednoducho vyprší," povedal spoluautor návrhu Leonel Luna. "Nemuseli by ste prejsť mučivým rozvodovým konaním," dodal poslanec ľavicovej Strany demokratickej revolúcie, ktorá má najviac kresiel v 66-člennej snemovni. Luna uviedol, že návrh zákona postupne získava podporu a hlasovanie očakáva ešte tento rok.
      
Približne polovica manželstiev v meste Mexiko sa končí rozvodom, zvyčajne v priebehu dvoch rokov. Hlavné mesto je oveľa liberálnejšie ako zvyšok krajiny, kde je miera rozvodov výrazne nižšia, tiež je však na vzostupe. V metropole sú legálne aj interrupcie, pričom Najvyšší súd tento týždeň potvrdil zákony v štáte Baja California, podľa ktorých sa život začína počatím.
      
Ľavicový starosta Mexika Marcelo Ebrard - ktorý koncom roka 2009 pobúril katolícku cirkev, keď v meste ako prvom v Latinskej Amerike legalizoval homosexuálne manželstvá - nedávno oznámil, že z funkcie odstúpi a bude sa uchádzať o zvolenie za prezidenta krajiny.
      
Cirkev navrhované "manželstvá na skúšku" kritizovala. "Táto reforma je absurdná. Je v protiklade s podstatou manželstva," povedal Hugo Valdemar, hovorca mexickej arcidiecézy. "Je to ďalšie z tých divadiel pre voličov. Zámer mestskej rady je nezodpovedný a nemorálny," dodal. Cirkev má výrazný vplyv vo väčšine krajiny, kde žije druhá najväčšia katolícka populácia po Brazíli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu