Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Takto sa zneužívajú sociálne dávky v Anglicku: Ročne dostanú 60-tisíc za nič!

Kočovníci odmietajú z Dale Farm odísť Zobraziť galériu (5)
Kočovníci odmietajú z Dale Farm odísť (Zdroj: SITA)

LONDÝN/BRATISLAVA - Najväčší ilegálny tábor kočovníkov v Anglicku je tŕňom v oku miestnej radnice v Basildone už 10 rokov. Hoci súd dal úradom za pravdu a nedávno nariadil neželaným obyvateľom vypratať pozemok vo Farm Dale, nakoniec vykonanie tohto výnosu odložil. Kočovníci tak ďalej poberajú benefity na nezákonné bývanie a daňové úľavy vo výške až 60-tisíc libier (cca 68 700 eur)!

Čísla ukazujú, že 25 tamojších rodín si uplatňuje od 832 do 1025 libier za miestnu daň a ďalších 988 1300 libier ako podporu na bývanie. Pri takejto zlatej bani sa dá dokopy zarobiť 45 500 až  58 125 libier.

Dale Farm je bývalá zberňa surovín, ktorú kúpilo pred desiatimi rokmi niekoľko rodín kočovníkov pôvodom z Írska. Ďalšie rodiny kočovníkov potom začali kupovať pozemky okolo zberne a umiestnili na ne karavany a mobilné domy.

Lenže časť týchto pozemkov patriacich kočovníkom je v zóne určenej pre zeleň a nesmie sa na nej stavať. Podľa britských médií aj niektorí miestni obyvatelia tvrdia, že po ich príchode sa cítia ohrození, že klesla cena ich domov a že sa znížila úroveň miestnej školy.

Radnica Basildonu, ktorý je asi 40 kilometrov východne od Londýna, dala prvú výpoveď kočovníkom už v roku 2005, ale vzhľadom k odvolaniam sa spor ťahal až do tohtoročného leta. V ilegálnej časti tábora žije na ploche 2,4 hektára 86 rodín, teda okolo 240 ľudí. Niektorí z nich prednedávnom odišli do vedľajšieho legálneho tábora.

Írski kočovníci majú podobný životný štýl ako Rómovia, aj keď k nim etnicky nepatria. Basildonská radnica zdôrazňuje, že jej ide len o dodržiavanie zákonov. Kočovníci tvrdia, že porušuje ich ľudské práva a zameriava sa na zraniteľnú skupinu, ktorej životný štýl nezodpovedá väčšine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu