Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Doprava v Grécku opäť ochromená, štrajkovali štátni zamestnanci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

ATÉNY - Štrajk štátnych zamestnancov, ale aj taxikárov proti vládnym úsporným opatreniam dnes úplne ochromil verejnú dopravu v Grécku a uväznil tisícky zahraničných turistov nielen v prístavoch, ale aj na letiskách.

Do protestnej akcie, ktorá trvá 24 hodín, sa totiž o 11.30 SELČ, aj keď len na tri hodiny, zapojili leteckí dispečeri. A zamestnanci ministerstva financií zasa vyhlásil 48-hodinový štrajk proti znižovaniu platov a prepúšťaniu vo verejnej správe. Taxikárom sa zase nepáči, že vláda chce otvoriť trh s licenciami aj pre konkurenciu zo zahraničia.

Kabinet v Aténach však musel prijať nový balík úsporných opatrení, aby dostal ďalšou splátku z úveru od členov eurozóny a Medzinárodného menového fondu a štát sa vyhol bankrotu.

Veritelia tlačia na Grécko, aby zredukovalo prebujnený štátny aparát. Krajina s 11 miliónmi obyvateľov má totiž vyše 750.000 štátnych zamestnancov. Vláda sľúbila, že do roku 2015 zruší 150.000 miest v štátnej správe.

Okrem toho kabinet nedávno schválil aj novú, dočasnú daň z nehnuteľností, ktorá sa bude platiť spolu s účtami za elektrinu, aby bol jej výber rýchlejší. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu