Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počet obetí tajfúnu Talas stúpol na 37, nezvestných je 56

Tajfún Talas spôsobil obrovské škody Zobraziť galériu (8)
Tajfún Talas spôsobil obrovské škody

TOKIO - Silný, pomaly sa pohybujúci tajfún Talas zalial počas víkendu mnohé časti Japonska rekordnými zrážkami a zanechal po sebe 37 mŕtvych a 56 nezvestných ľudí, informovali dnes médiá.

Úrady vyzvali 20.000 domácností na evakuáciu vo viacerých miestach, keďže národná meteorologická agentúra varovala pred ďalšími zosuvmi pôdy a záplavami, oznámila televízia NHK. V prefektúre Wakajama zabil tajfún 15 ľudí a 28 je nezvestných po tom, ako s mimoriadnou silou zasiahol polostrov Kii južne od Osaky, spresnila agentúra DPA.

V meste Tanabe, kde zosuv pôdy zničil tri domy, zahynul jeden človek a sedem ľudí je nezvestných. V meste Hidakagawa zomreli traja ľudia v aute, ktoré sa potopilo. Televízia NHK priniesla zábery zaplavených miest a ciest, rozvodnených riek a domov, ktoré zosuvy pôdy na polostrove zrovnali so zemou.

V dedine Kamikitajama, prefektúra Nara, napršalo od utorka vyše 1800 milimetrov dažďa, čo sú približne dve tretiny celoročných zrážok, uviedla NHK. Tajfún Talas, ktorý počas víkendu prešiel cez západné Japonsko, sa v noci nadnes SELČ pohyboval rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu cez Japonské more severovýchodným smerom. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 72 km/h, v nárazoch 108 km/h.

Podľa meteorológov zasiahnu dnes večer časť severojaponského ostrova Hokkaido dažďové zrážky vo výške 60 milimetrov za hodinu.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu