Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na úteku pred býkmi spadli, sú zranení

Tradičný beh v Pamplone Zobraziť galériu (7)
Tradičný beh v Pamplone

PAMPLONA - Najmenej desať zranených si vyžiadal dnešný beh pred vypustenými býkmi v uličkách Pamplony. Práve nedeľný beh býva najnavštevovanejší zo všetkých ôsmich, ktoré sa každoročne konajú počas deväťdňových osláv sviatku svätého Fermina, patróna regiónu Navarra.

Podľa agentúry AP dnes bežali pred rohatými kopytníkmi zo slávneho chovného statku Miura tisícky odvážlivcov, z ktorých osem bolo zranených, ale nikoho býky nenabrali na rohy. Niekoľko bežcov však v dave zakoplo a spadlo.

Miestna nemocnica informovala, že ošetrila osem ľudí s ľahšími zraneniami, medzi ktorými však bola aj zlomenina ruky alebo lebečnej kosti. Experti, ktorí beh komentujú pre televíznu stanicu TVE odhadli, že dnešného behu sa zúčastnilo okolo 3500 ľudí.

V predchádzajúcich dňoch si "encierros", ako sa behu pred býkmi v uliciach hovorí, vyžiadali vždy tri až štyri ľahké zranenia. Pri sobotňajšom behu jeden býk nabral na rohy za nohu dvadsaťtriročného Francúza, ale ani ten nebol zranený vážne.

Tradícia behu pred býkmi, ktorý sú len jednou z mnohých atrakcií osláv, siaha do 19. storočia, keď  býkov premiestňovali do arén pred konaním koridy.

Medzi bežcami býva v niektorých rokoch zranených aj 200 až 300 ľudí, z toho asi tri percentá vážne. Od roku 1911, odkedy sú vedené oficiálne záznamy, prišlo dokonca pri behoch 15 ľudí o život. Beh na trati dlhej približne 848 metrov medzi býčou ohradou a arénou trvá obvykle zhruba tri minúty. Býci sú do ulíc starého mesta vpustení vždy o 8:00 SELČ.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu