Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Strauss-Kahna prepustili z domáceho väzenie

Strauss-Kahn vyšiel zo súdnej siene s úsmevom
Strauss-Kahn vyšiel zo súdnej siene s úsmevom (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Súd v New Yorku dnes prepustil na čestné slovo bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu (MMF) Strauss-Kahna z domáceho väzenia, v ktorom bol kvôli obvineniu zo znásilnenia. Samotné obvinenia však neboli stiahnuté. Sudca tiež rozhodol, že Strauss-Kahn dostane späť kauciu zloženú v máji súčasne s vzatím do domáceho väzenia. Z USA ale francúzsky politik nesmie odísť, jeho cestovné doklady zostanú v amerických rukách. Strauss-Kahn obvinenia odmieta.

Rozhodnutie bolo oznámené po krátkom súde, ku ktorému Strauss-Kahna nečakane predvolali vo štvrtok. Prokurátori na ňom vyhlásili, že vierohodnosť ženy, ktorá Strauss-Kahna zo sexuálneho násilia obvinila, je spochybnená.
   
Strauss-Kahn, ktorý na súd prišiel so svojou manželkou Anne Sinclairovou, vyšiel zo súdnej siene s úsmevom. S novinármi, ktorých sa na mieste tlačilo viac ako sto, nehovoril. Pred sudcom súhlasil s tým, že sa na súd dostaví, kedykoľvek to bude potrebné, vrátane na vopred ohlásený súd 18. júla.
   
S informáciami, že žaloba proti nemu sa rúca, prišiel vo štvrtok denník The New York Times. Napísal, že chyžná newyorského hotela, ktorá ho obvinila, vraj opakovane vyšetrovateľom klamala.
   
Strauss-Kahn na chyžnú podľa jej tvrdenia pohlavne zaútočil 14. mája. Bolo to v luxusnom newyorskom hoteli Sofitel. Strauss-Kahn sa po incidente pokúsil z USA odletieť, ale bol zadržaný na letisku.
   
Aféra ho prinútila odstúpiť z miesta výkonného riaditeľa MMF a zničila jeho šance stať sa budúci rok francúzskym prezidentom. Aj keď kandidatúru neohlásil, bola považovaná za istú a Strauss-Kahn mal veľké šance poraziť doterajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.
   
Terajší obrat v afére vzbudil na francúzskej politickej scéne, a zvlášť medzi socialistami rozruch, ale že by Strauss-Kahn mohol ešte do jarných prezidentských volieb zasiahnuť, sa považuje za nepravdepodobné.
   
The New York Times napísal, že tridsaťdvaročná chyžná pôvodom z Guiney niekoľkokrát klamala. Okrem iného sa objavil záznam jej telefonátu s usvedčeným zločincom zo dňa, keď bolo vznesené obvinenie voči šéfovi MMF. Vraj s ním hovorila o možnosti, ako zarobiť na tom, keď niekoho obviní zo sexuálneho napadnutia.
   
Muž odsúdený za držanie takmer 200 kilogramov marihuany pritom patril medzi skupinu ľudí, ktorí v uplynulých dvoch rokoch vkladali na účet chyžnej peniaze v hotovosti. Dohromady tam vložili 100 tisíc dolárov. Polícia podľa NYT teraz preveruje, či nebola žena zapojená do obchodu s drogami alebo do prania špinavých peňazí.
   
Žena údajne tiež klamala vo svojej žiadosti o povolenie pobytu v Spojených štátoch.
   
Strauss-Kahn niekoľko dní po zadržaní rezignoval na vedenie MMF. Na jeho miesto bola v utorok zvolená doterajšia francúzska ministerka financií Christine Lagardeová.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu