Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Gréci sa vlámali do sídla Eurobanky, chceli ju podpáliť!

Asi 30 demonštrantov preniklo do banky Zobraziť galériu (8)
Asi 30 demonštrantov preniklo do banky

ATÉNY - Grécki demonštranti dnes pomocou rebríkov prenikli do kancelárskej budovy na aténskom Námestí ústavy a pokúsili sa ju podpáliť, informovala agentúra Reuters. Do prízemia budovy Eurobanky preniklo asi 30 demonštrantov. Z budovy ich vyhnala polícia, ktorá im tiež zabránila v podpálení kancelárií, uviedli svedkovia.

Eurobanka je druhým najväčším veriteľom Grécka. Budova stojí na námestí pri parlamente, kde stovky maskovaných demonštrantov niekoľko hodín hádzali kamene a zvádzali súboje s políciou.

Grécky parlament dnes schválil kľúčový balík úsporných a privatizačných opatrení, čím otvoril krajine cestu na získanie poslednej tranže záchranného úveru a zabránil tak bankrotu krajiny.

Nepopulárny päťročný úsporný balík v objeme vyše 28 miliárd eur podporila väčšina poslancov v 300-člennom parlamente, keď za hlasovalo 155 poslancov.

EÚ a MMF žiadali od Grécka schválenie úsporných opatrení, inak hrozili, že poslednú tranžu pôžičky v hodnote 12 miliárd eur v júli neuvoľnia. Bez získania týchto peňazí by Grécko nemalo dosť prostriedkov na splatenie úverov, ktorých termín splatnosti pripadá na polovicu júla, čo by znamenalo bankrot krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu