Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Berlusconiho koalícia prišla vo voľbách o Miláno i Neapol

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

RÍM - Pravicová koalícia talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho utrpela drvivú porážku v komunálnych a regionálnych voľbách. Po 18 rokoch prišla o kontrolu nad finančnou metropolou krajiny Milánom a neuspela ani v Neapole.

Hlasovanie bolo predovšetkým vo veľkých mestách považované za skúšku postavenia Berlusconiho vlády. Prívrženci ľavicovej a centristickej opozície vyrazili už oslavovať do ulíc.

Po sčítaní takmer všetkých odovzdaných hlasov dostal podľa talianskej televízie RAI v boji o kreslo starostu Milána kandidát stredoľavicovej Demonkratickej strany Giuliano Pisapia viac ako 55 percent hlasov, zatiaľ čo doterajšia starostka Letizia Morattiová z Berlusconiho strany Ľud slobody (PDL) necelých 45 percent. Miláno bolo doteraz považované za takmer nedobytnú baštu Berlusconiho.

Aj v druhom najsledovanejšom meste Neapole dosiahol rozhodné víťazstvo kandidát opozičnej strany Taliansko hodnôt Luigi De Magistris, ktorý dostal cez 65 percent hlasov. Ľavicoví centristi dosiahli úspech napríklad aj v mestách Cagliari, Terst a Novare.

"Prehrali sme," konštatoval taliansky minister pre záležitosti rodiny Carlo Giovanardi. Podľa agentúry AFP sa Berlusconi snažil už predtým očakávané výsledky bagatelizovať. Tvrdil, že nebudú mať vplyv na chod vlády. Medzi oboma kolami volieb vyhlasoval, že ľuďom, ktorí volia ľavicu, chýba mozog, a tvrdil, že po víťazstve Pisapiiho sa Miláno stane islamským mestom, alebo "Cigánopolu plnú rómskych táborov".

"Nastáva úpadok Silvia Berlusconiho a 'berlusconismu'," vyhlásil senátor za Demokratickú stranu Nicola Latorre.

Na centrálnom námestí Milána sa stretli už po vyhlásení prvých odhadov výsledkov stovky ľudí, ktorí tlieskali pri každom zverejnení nových údajov. Nad miestom zneli výkriky radosti. "Som neskonale šťastná. Je to prebudenie vedomia, ktorá driemalo po roky necivilizovanosti a absencia kultúrnosti," povedala podľa AFP jedna z účastníčok zhromaždenia v preddôchodkovom veku. Neváhala pritom prirovnať výsledky volieb k "oslobodeniu od fašizmu".

Berlusconiho popularita v posledných týždňoch klesala v prudkej paľbe opozície, najmä kvôli obvineniu z pohlavného styku s neplnoletou a z pokusu zneužiť moc v jej prospech.

"Vstupujeme do fázy politickej neistoty, pretože väčšina z parlamentných volieb (pred tromi rokmi) je iná ako väčšina ktorá vzišla z komunálnych volieb," vyhlásil bývalý pravicový minister vnútra Beppe Pisani.

"Výsledky sčítania po komunálnych voľbách ukazujú, že sme prehrali a my by sme ich mali analyzovať a poskytnúť politickú odpoveď našej vlády," reagoval aj podpredseda poslaneckého klubu PDL Gaetano Quagliariello.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu