Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Nemecko hlási už osem obetí črevnej nákazy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia)

BERLÍN - Počet obetí črevnej infekcie v Nemecku vzrástol na osem. Agentúra DPA dnes oznámila, že chorobe novo podľahli žena (38) v Kieli a žena (87) v Hamburgu.

Za zdrojom nákazy sú zrejme šalátové uhorky zo Španielska, v ktorých už bola baktéria nájdená. Madrid ale dnes poprel piatkovú správu Európskej komisie, že boli zatvorené dve farmy, odkiaľ údajne kontaminované uhorky pochádzali.

Žena, ktorá zomrela v nemocnici v Kieli, pochádzala zo severu Nemecka. Podľa lekárov zomrela vo štvrtok večer a do nemocnice sa dostala niekoľko dní predtým v kritickom stave. Pacientka v hamburskej nemocnici podľahla infekcii v noci na dnešok.

Hnačkové ochorenie spôsobuje baktéria zvaná Enterohemoragická Escherichia coli (EHEC). Podľa lekárov bola počas súčasnej epidémie táto baktéria nájdená alebo je podozrenie na nakazenie u zhruba tisícky osôb. Normálne je v Nemecku 900 prípadov infekcie ročne. Osem nakazených zomrelo, z toho šesť žien. Ďalší ľudia sú vraj v ohrození života.

Podľa ministra zdravotníctva severnej spolkovej krajiny Heinera Garga zatiaľ ešte epidémia nedosiahla vrchol, pretože inkubačná doba ochorenia je desať dní. Garg sa navyše obáva, že okrem španielskych uhoriek z hamburského trhoviska existujú aj ďalšie zdroje nákazy.

Podozrenie na pôvod infekcie padlo na dve farmy v juhošpanielskych provinciách Almería a Málaga. Európska komisia v piatok oznámila, že obidva podniky boli dočasne uzavreté, Španielsko to ale dnes poprelo.

Podľa Madridu bola zabezpečená iba časť zozbieraných uhoriek, ktoré mohli prísť do styku s kontaminovanou zeleninou, ktorá sa dostala na nemecký trh. Odborníci tiež na farmách odobrali kvôli testom vzorky pôdy, vody i zeleniny, ale podniky svoju produkciu nezastavili.

Nemeckí farmári si medzitým sťažujú, že črevné infekcie poznamenali ich tržby. Podľa viceprezidenta zväzu poľnohospodárov Hansa-Petra Witta sa prakticky prestal predávať šalát, predaj jahôd sa prepadol o 50 percent.

Obavy Nemcov z kontaminovaných uhoriek potvrdzuje aj prieskum pre nedeľník Bild am Sonntag. Podľa neho prestalo kvôli strachu z šírenia črevnej infekcie 58 percent Nemcov jesť surovú zeleninu. Najväčšie obavy panujú medzi seniormi. Podľa prieskumu 71 percent ľudí starších ako 60 rokov teraz surovú zeleninu neje.

Nemeckí vedci zistili, že hnačkové ochorenie spôsobuje bakteriálny kmeň typu HUSEC 41, ale zmutovaný, na ktorý nezaberajú antibiotiká. Chorí konzumovali vo zvýšenej miere surové paradajky, šalátové uhorky a listový šalát. Ľudia by ich nemali jesť surové.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu