Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Populisti senzáciou fínskych volieb, otrasú politikou EÚ?

Timo Soini
Timo Soini

ŠTOKHOLM/RÍM/HELSINKI - Populistická strana Praví Fíni výsledkom nedeľných parlamentných volieb rozhýbala politickú situáciu v Európskej únii.

Táto doteraz najmenšia parlamentná strana, ktorá je konzervatívna, euroskeptická a odmietavá v otázkach prisťahovalectva aj cudzích kultúr, ovplyvnila celé voľby, napísal dnes švédsky denník Aftonbladet.

Taliansky liberálny denník La Repubblica upozorňuje, že severská krajná pravica hrozí únii bleskovou vojnou. Praví Fíni sa v konečnom poradí umiestnili tesne tretí s 19 percentami hlasov, médiá aj komentátori ju ale pre bezprecedentný úspech a veľký zisk poslaneckých kresiel označujú za senzáciu volieb a najväčšieho víťaza hlasovania.

"Praví Fíni Tima Soiniho sú najnovšie ratolesti medzi európskymi protestnými stranami, ktoré sú nepriateľské voči cudzincom," napísal Aftonbladet. Soini si myslí, že južnú Európu by kvôli zadlženosti mali nechať upadnúť do konkurzu.

Volebný výsledok preto bude mať dopad aj na finančné otázky eurozóny. Podiel Helsínk na garančnom programe je 1,4 miliardy eur. To by ostatné štáty mohli určite prevziať. Možno ale bude nutné znovu vyjednať celý záchranný balík.

Nestáva sa príliš často, aby fínska politika ovplyvnila globálne finančné trhy. Teraz sa však fínski populisti stali hlavnými aktérmi, dodáva Aftonbladet.

"Búrka protieurópskych pravicových extrémistov sa prehnala cez zámožné Fínsko, teraz hrozí EÚ a zadlženým juhoeurópskym štátom bleskovou vojnou," napísal ľavicovo-liberálny taliansky denník La Repubblica.

Po nedávnom víťazstve krajnej pravice vo Švédsku ide o ďalší varovný signál zo severu Európy. V pozadí víťazstva radikálov stojí podľa talianskeho denníku trauma - Nokia. Tento celosvetový výrobca mobilných telefónov premiestňuje výrobu do zahraničia, čo má za následok vážne sociálne problémy.

"V podmienkach politiky Európskej únie sa Fínsko stane zložitejším partnerom. Bude mať viac otázok a veľa požiadaviek. To ale nie je ojedinelé. Väčšina členských štátov sú prinajmenšom príležitostne komplikovaní partneri," vyhlásil pre Reuters analytik Sixten Korkman z fínskeho ekonomického inštitútu ETLA.

 


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu