Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Žene s tumorom do srdca napumpovali lepidlo!

Srdce je vyplnili superlepidlom Zobraziť galériu (3)
Srdce je vyplnili superlepidlom

LONDÝN/BRATISLAVA - Keď lekári objavili zriedkavý nádor v srdci Američanky Jamie Arlissovej tvrdili, že jej život sa skončil. Na svete totiž nie je nikto, kto by prežil takéto ochorenie. Potom však jeden z kardiológov prišiel s unikátnou myšlienkou, ktorá ženu zachránila - srdce vyplniť superlepidlom!

Jamie, ktorá žije s manželom Scottom (36) a dcérou Leighton (15) vo Wayne County, diagnostikovali ochorenie v roku 2009. Ako zdravotná sestra bola spolu s ostatnými kolegami na školení o používaní EKG prístroja. Pri jeho skúšaní na žene zariadenie vykázalo abnormality a testy potvrdili, že jej v ľavej komore rastie tumor. "Bola som vydesená, keď mi objavili nádor. Povedali, že ide o zriadkavú formu a ja som si pomyslela, že keď zomriem, zostane moja dcéra bez matky," hovorí Jamie.

Žena, ktorá sa občas cítila unavená a vyčerpaná, všetky tieto symptómy pripisovala tvrdej práci. Ak by sa lekári pokúsili o odstránenie nádoru, s najväčšou pravdepodobnosťou rovnajúcou sa istote, by Jamie zázkrok neprežila. Rovnako ako aj čakanie na vhodné darcu pre transplantáciu.

"Neexistujú pacienti, ktorí žijú s týmto typom nádoru. Rozhodol som sa vyskúšať lekárske superlepidlo na jeho vyplenie ako posledný pokus. Nemali sme žiadnu predstavu, či to bude fungovať, ale bola to jej jediná nádej," uviedol doktor Christhoper Cave z University of Rochester Medical Centre, kde vykonali unikátnu operáciu prvýkrát na svete.

"Pani Arlissová je neuveriteľne statočná žena, hoci vedela, že superlepidlo by mohlo ešte viac poškodiť jej srdce, bola pripravená prijať toto riziko. Rast nádoru sa momentálne zastavil, čo predčilo všetky naše očakávania," dodáva lekár. 

Jamie má teraz šancu na úplné uzdravenie a bude môcť žiť normálnym životom. "Som rada, že to funguje. Musela som dôverovať lekárom, keďže to bola moja jediná možnosť. Som späť v práci a cítim sa skvele. A vidím svoju dcéru vyrastať," hovorí žena s úsmevom. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu