Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prekvapivé odhalenie: Poznám identitu Jacka "Vyzliekača"!

Harold Jones na fotke z roku 1941 Zobraziť galériu (2)
Harold Jones na fotke z roku 1941

LONDÝN - Identitu jedného z najodpornejších masových vrahov Británie sa po niekoľkých desaťročiach možno konečne podarilo odhaliť. Istý amatérsky detektív tvrdí, že vyriešil záhadu, nad ktorou si lámali hlavy aj tie najväčšie policajné kapacity.

Jack Rozparovač v šesťdesiatych rokoch minulého storočia zavraždil osem žien. Zameriaval sa na osamelé prostitútky, ktoré uškrtil, vyzliekol donaha a ako suvenír im vytrhol zuby. Napriek rozsiahlemu policajnému pátraniu sa ho nikdy nepodarilo dolapiť.

O polstoročie neskôr tento rébus vyriešil Neil Milkins (58), ktorý podľa vlastných slov pozná vrahovu identitu. Na cintoríne v londýnskej štvrti Hammersmith totiž objavil neoznačený hrob, ktorý má patriť psychopatovi Haroldovi Jonesovi. Dopracoval sa k nemu náhodou - pri skúmaní vrážd dvoch malých dievčat, ku ktorým došlo vo Wales v roku 1921.

Medzi týmto prípadom a masakrom, ktorý má na svedomí Jack "Vyzliekač", našiel súvislosť. Za vraždy 8 a 11-ročného dievčaťa odsúdili práve Jonesa, ktorého o dvadsať rokov neskôr, napriek odporúčaniu guvernéra a väzenského psychiatra, aby tak nerobili, prepustili na slobodu. Nebezpečné indivíduum si okamžite zmenilo meno a vyparilo sa.

Neil, ktorý je pripútaný na invalidný vozík, tri roky skúmal mužov pohyb po krajine a prišiel k zaujímavým skutočnostiam. "Jones sa na krátky čas usadil vo Fulhame v západnom Londýne pod menom Harry Stevens a v 1962 znovu zmizol, práve v čase prvých vrážd prostitútok," vysvetľuje.

Polícia podozrievala Mungo Irelanda, strážnika istého priemyselného pozemku. Ten sa však v 1965 otrávil. "Prípad Jacka Rozparovača by mali znovu otvoriť. Som presvedčený o tom, že zabijakom nebol Ireland, ale Harold Jones," povedal Neil.

Svoju teóriu podporil aj tým, že Jones žil len o pár ulíc ďalej ako niektoré z jeho údajných obetí. Žiadna z nich nebola sexuálne zneužitá, v čom zas vidí spojitosť so správou väzenského lekára, ktorý Jonesa vyšetril. V tej sa uvádza, že odsúdeného plne sexuálne uspokojoval samotný akt zabíjania.

S jeho názormi sa zhodujú aj niektorí experti. "Do prípadu Hammersmithovských vrážd vniesol nové svetlo. Myslím, že narazil na niečo veľké," povedal profesor kriminalistky, David Wilson. Jones, ktorý sa neskôr oženil a mal jednu dcéru, zomrel v roku 1971 na rakovinu kostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu