Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Rádioaktivita z japonskej elektrárne už dorazila do Európy

Rádioaktívny prach z Fukušimy už dorazil do Európy
Rádioaktívny prach z Fukušimy už dorazil do Európy (Zdroj: SITA)

OSLO - Rádioaktívny prach z poškodenej japonskej jadrovej elektrárne dorazil cez Tichomorie a Severnú Ameriku až do Európy. Vedci častice zaznamenali na Islande. Ľudia tým ale nijako ohrození nie sú, pretože prach sa v nasledujúcich dňoch v atmosfére fakticky rozpustí.

Častice putujúce severnou pologuľou monitoruje sieť monitorovacích staníc, ktoré zaznamenali zvýšenú rádioaktivitu oproti normálu. Jej hodnoty sú ale príliš nízke na to, aby mali negatívny vplyv na ľudí.

"Je to len otázka dní, než sa nad severnou hemisférou (častice) rozpustia. V celej Európe nebudú ohľadom ľudského zdravia vzbudzovať žiadne obavy," povedal podľa agentúry Reuters Andreas Stohl z nórskeho inštitútu pre výskum atmosféry.

Sieť 63 monitorovacích staníc, ktoré sledujú výkyvy rádioaktivity napríklad kvôli dohľadu nad porušovaním zákazu jadrových pokusov, prevádzkuje Organizácia pre kontrolu úplného zákazu jadrových skúšok (CTBTO), ktorá je pod patronátom OSN a má sídlo vo Viedni.

Z týchto staníc ďalších 15 tiež zaregistrovalo rádioaktívny spád z elektrárne Fukušima 1. Ako prvá v Európe stanica umiestnená v islandskej metropole Reykjavíku. Už keď sa častice dostali prvýkrát na územie Kalifornie mali hodnotu iba milióntiny dávky, ktorú človek normálne absorbuje za celý svoj život zo svojho okolia, teda napríklad z kameňov, tehál alebo slnka.

Francúzsky úrad pre jadrovú bezpečnosť predpovedal, že častice, ktoré by teraz mohli doraziť aj do krajiny, budú tisíckrát až desaťtisíckrát slabšie ako tie, ktoré v roku 1986 dorazili do krajiny po jadrovej katastrofe v Černobyle na Ukrajine.

Výkyvy rádioaktivity monitoruje sieť 63 monitorovacích staníc vo svete. Prevádzkované sú Organizáciou pre kontrolu úplného zákazu jadrových skúšok (CTBTO), ktorá je pod OSN a má sídlo vo Viedni.

Japonské Tokio opäť otvára obchody

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu