Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Vo Fukušime majú rádioaktívne potraviny, v Tokiu radiácia vo vode!

Okolie elektrárňe je pod dohľadom hasičov
Okolie elektrárňe je pod dohľadom hasičov

TOKIO - Japonsko nariadilo zákaz vývozu všetkých potravinárskych výrobkov pochádzajúcich z prefektúry Fukušima, na území ktorej stojí poškodená jadrová elektráreň.

Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu môžu kontaminované potraviny krátkodobo ohroziť ľudské zdravie. Japonská vláda dnes podľa agentúry Reuters pripustila, že v oblasti okolo elektrárne Fukušima 1 boli v potravinách zaznamenaný rádioaktívny jód, ktorého stopy nepredstavujú zdravotné riziko, našli aj v pitnej vode v Tokiu a okolí. Technici medzitým pracujú na spustenie chladiacich systémov prehrievajúcich sa reaktorov.

Hovorca japonskej vlády Juki Edan pripustil, že kontaminácia radiáciou prekročila prípustné zdravotné limity v testovanom mlieku z prefektúry Fukušima a špenáte vypestovanom v susednej prefektúre Ibaraki. Bolo to prvýkrát, čo japonská vláda potvrdila kontamináciu potravín ožiarením. Aj tak ale zdravie obyvateľov bezprostredne údajne ohrozené nie je.

"Hoci má rádioaktívny jód krátky polčas rozpadu okolo ôsmich dní, a počas týždňov sa prirodzene rozkladá, existuje krátkodobé riziko, ktorému je ľudské zdravie vystavené, ak ho vstrebá s potravou ľudský organizmus," uviedla dnes ale MAAE v súvislosti so zákazom vývozu potravín zo zasiahnutej oblasti.

Japonské úrady odporučili užívanie jódových tabliet ľuďom evakuovaných z oblasti. Podľa MAAE dostali miestne úrady príslušné inštrukcie už v stredu. Jódové tabletky môžu pomôcť ochrániť štítnu žľazu pred rakovinovými účinkami jadrového ožiarenia.

Zemetrasenie o sile deviatich stupňov Richterovej škály zasiahlo Japonsko 11. marca. Vyvolalo niekoľkometrové prívalové vlny cunami, ktoré okrem stoviek kilometrov ostrova Honšú poškodili chladiace systémy elektrární Fukušima 1, Fukušima 2 a Tokai. Podľa polície citovanej agentúrou DPA si katastrofa k dnešku oficiálne vyžiadala 6911 mŕtvych. Asi 10.700 ľudí je podľa Reuters stále nezvestných.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu