Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nad Fukušimou stúpal opäť dym, chladenie pokračuje

Nasadili väčší počet cisterien
Nasadili väčší počet cisterien

TOKIO - Nad poškodeňou japonskou jadrovou elektrárňou Fukušima 1 dnes opäť stúpal dym. Pracovníci zariadenia sa naďalej snažia chladiť prehriate reaktory, aby zabránili katastrofe, ale podľa odborníkov z USA môže chladenie trvať týždne, napísala agentúra Reuters.

Príčina dymu, ktorý vychádzal z reaktora číslo dva, nie je podľa AP zatiaľ jasná. Budovou otriasla v utorok explózia, ktorá zrejme poškodila chladiace priestory pod jadrom reaktora.
    
Japonskí technici dnes vo Fukušimě bojujú na dvoch frontoch, napísala DPA. Snažia sa sprevádzkovať pomocou novo privedeného elektrického vedenia chladiace systémy reaktorových blokov jedna a dva. Či sa im to podarí, bude závisieť od stavu zariadenia, ktoré mohlo poškodiť zemetrasenie a následná prívalová vlna cunami. Druhým frontom je chladenie reaktorov tri a štyri kropením vodou a používaním kyseliny boritej, núdzové pripojenie týchto blokov k rozvodnej sieti je naplánované podľa japonskej agentúry Kjódó na sobotu.
    
Vo štvrtok zhadzovali vodu na reaktory vojenské vrtuľníky, dnes sa s ich nasadením nepočíta. Televízne zábery ukázali, že väčšina vody dopadla mimo cieľa. Na mieste je ale väčší počet cisterien.
    
Podľa poslednej bilancie zahynulo po zemetrasení a cunami 6405 ľudí a 10.259 ich je nezvestných. Katastrofa zničila úplne alebo čiastočne cez 100 tisíc budov. Viac ako 380 tisíc ľudí zostáva v provizórnom ubytovaní. V mnohých evakuačných centrách je málo vody a vykurovacej nafty.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu