Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Lovec krokodílov Steve Irwin našiel svoju smrť v mori

Nebezpečné krokodíly mu neublížili, osudnou sa mu stala raja. Zobraziť galériu (2)
Nebezpečné krokodíly mu neublížili, osudnou sa mu stala raja.

CAIRNS - Austrálčan Steve Irwin († 44) je mŕtvy! Legendárny lovec krokodílov zahynul včera predpoludním počas nakrúcania dokumentárneho filmu pri severovýchodnom pobreží Austrálie. Osudnou sa mu stala smrtiaca raja, ktorá ho počas potápania bodla do hrudníka. Populárny ochranca prírody bol na mieste mŕtvy.

Predstaviteľa populárnej televíznej šou Lovec krokodílov nezachránil ani rýchly zásah paramedikov privolaných z neďalekého Cairnsu. "Takmer ihneď nám bolo jasné, že zranenie je smrteľné," povedal veliteľ záchranárov.

Irwin, ktorý sa preslávil nebojácnosťou pri nakrúcaní krokodílov, hadov a iných divých zvierat v Austrálii, pripravoval so svojou posádkou film na Veľkej koralovej bariére. Podľa jeho manažéra Johna Staitona sa Irwin plavil "ponad raju, keď jej osteň zrazu vyletel nahor, prebodol hrudník a zasiahol srdce. Pravdepodobne zomrel ihneď a nemyslím, že... cítil nejakú bolesť".

S Irwinom bola v Queenslande aj dcéra Bindi (8), manželku Terri v Tasmánii upovedomila o nešťastí polícia. Okrem Bindi zanechal dokumentarista aj trojročného syna Boba.

Smrť slávneho environmentalistu vyvolala smutné reakcie po celom svete a jeho životnú prácu ocenili aj austrálski politici. Žiaľ vyjadril aj premiér John Howard: "Je to obrovská strata pre Austráliu." Irwinova šou Lovec krokodílov i jeho dokumentárne filmy boli známe po celom svete a sympatického chlapíka v šortkách a s "lenivým" austrálskym prízvukom si obľúbili milióny divákov.
 
Lovec krokodílov Steve Irwin
Zobraziť galériu (2)
Raja

Patrí do skupiny tzv. chrupavčitých rýb a žije najmä v tropických moriach. Živí sa mäkkýšmi a kôrovcami na dne mora. Podľa austrálskeho prírodovedca Bryana Frya raje nie sú agresívne a svojím mohutným, až 20-centimetrovým ostňom bodajú, len keď sa cítia ohrozené. Smrť človeka spôsobená rajou je v Austrálii veľmi ojedinelou - pred Irwinom zomrel jediný človek ešte v roku 1945 v Melbourne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu