Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Počet obetí nepokojov rastie, najmenej 233 mŕtvych

Demonštranti sa zmocnili aj tankov
Demonštranti sa zmocnili aj tankov

TRIPOLIS - Pri protestoch proti režimu dlhoročného líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v noci na dnes zahynuli ďalšie desiatky ľudí. Celkom si päťdňové násilnosti v Líbyi vyžiadali najmenej 233 mŕtvych, podľa niektorých odhadov až 400. Demonštrácia sa prvýkrát rozšírili aj do hlavného mesta Tripolisu a niekoľko miest na východe krajiny sa dostalo pod kontrolu opozičných síl.

V Tripolise bolo podľa svedkov počuť v noci na dnešok streľbu v uliciach a potýčky medzi prívržencami a odporcami Kaddáfího. Zo striech vraj strieľali ostreľovači a z okoloidúcich áut pálili do ľudí a zrážali ich. Údajne horelo aj stanovisko polície a sídla revolučných výborov. Spravodajca agentúry Reuters dnes v metropole videl horieť vládnu budovu, kde zvyčajne zasadá líbyjský parlament.
    
Obyvateľ Tripolisu dnes katarskej televízii Al-Džazíra povedal, že lietadlá líbyjskej armády bombardujú rad miest v hlavnom líbyjskom meste. Mnoho ľudí vraj prišlo o život. Tvrdenie zatiaľ podľa Reuters nie je možné nezávisle overiť. Podľa agentúry AP v hlavnom meste prakticky nefunguje spojenie.
    
Doterajšie centrum odboja Benghází sa zdá byť z veľkej časti pod kontrolou demonštrantov, ktorí prinútili armádne jednotky a políciu stiahnuť sa z oplotenej oblasti.
V Benghází prešla na stranu protivládnych demonštrantov i vojenská jednotka.
    
Kaddáfího opúšťajú aj ďalší spojenci. V domácom väzení podľa BBC skončil šéf líbyjskej armády, ktorý údajne podporil demonštrantov. Na Malte dnes nečakane pristáli dve líbyjské vojenské stíhačky a dve civilné helikoptéry. Piloti stíhačiek požiadali o politický azyl. Vo vrtuľníkoch bolo podľa agentúry AP sedem ľudí, ktorí tvrdili, že sú občanmi Francúzska. Maltské úrady overujú totožnosť.
    
Na svoju funkciu na protest proti násilnému zásahu voči demonštrantom rezignovali líbyjský minister spravodlivosti a veľvyslanec v Indii. Líbyjská delegácia pri OSN vyzvala Kaddáfího k odstúpeniu a medzinárodné spoločenstvo k zákroku. Vyzvala tiež na zastavenie "genocídy" a vytvorenie bezletovej zóny nad Tripolisom. Poslušnosť Kaddáfímu vypovedala aj väčšina významných kmeňových vodcov. K povstaniu proti vláde vyzvala aj koalícia líbyjských islamských predstaviteľov.
    
K nepokojom v krajine sa v nedeľňajšom televíznom prejave vyjadril syn líbyjského vodcu Sajf Islam. Povedal, že demonštranti sa zmocnili niektorých vojenských objektov a zbraní vrátane tankov, a varoval pred občianskou vojnou. Zdôraznil, že armáda zaistí bezpečnosť "za každú cenu", zároveň ale Líbyjčanom sľúbil reformy týkajúce sa okrem iného novej ústavy alebo liberálnych zákonov, a zvýšenie platov.
    
Sajf Islam zároveň pripustil pochybenie zo strany líbyjskej armády a polície pri riešení pouličných nepokojov, ale odmietol správy o stovkách obetí nepokojov. Dnes sľúbil vytvorenie komisie pre vyšetrenie násilností. Pri nich podľa medzinárodnej mimovládnej organizácie na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) od 17. februára zomrelo najmenej 233 ľudí. Podľa agentúry DPA počet obetí dosiahol až 400. Televízia Al-Arabíja s odvolaním sa na svedkov uviedla, že pri zrážkach v Tripolise prišlo len dnes o život najmenej 160 ľudí.
    
Stovky ľudí proti Kaddáfího vláde dnes protestovali pred líbyjským veľvyslanectvom v egyptskej Káhire, ďalšie desiatky sa k demonštrácii zhromaždili pred líbyjskom zastupiteľstvom v Alexandrii. Podľa agentúry AFP zahynulo desať Egypťanov pri streľbe v blízkosti egyptských hraníc.
    
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podľa hovorcu svetovej organizácie dnes dlho hovoril s líbyjským vodcom. Odsúdil vraj násilnosti a povedal Kaddáfímu, že musia byť okamžite zastavené. Vyzval tiež k dodržiavaniu základných ľudských práv a slobôd. Podobne sa vyjadrila aj Británia. K ukončeniu násilností a začatie rokovaní v krajine vyzvalo aj Rusko alebo vodca Ligy arabských štátov (LAS) Amr Músa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu