Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Poľsko sa obáva arzenálu jadrových zbraní v Kaliningrade

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko a ďalšie východoeurópske krajiny vyjadrujú v rozhovoroch s americkými predstaviteľmi obavy ohľadne arzenálu taktických jadrových zbraní, ktoré sa údajne nachádzajú na území ruskej Kaliningradskej oblasti. Uviedla to v piatok americká diplomatka pôsobiaca v oblasti odzbrojovania.

Tieto obavy sa dostávajú do centra pozornosti Washingtonu po tom, ako nadobudla účinnosť zmluva Nový START o znížení počtu strategických zbraní medzi USA a Ruskom.

Teraz Spojené štáty dúfajú, že sa im podarí začať prípravné rokovania s Ruskom o možnej redukcii taktických zbraní, medzi ktoré patria menšie zbrane, ako napríklad rakety krátkeho doletu, delostrelecké granáty, míny či gravitačné bomby. Výzbroj tohto druhu zatiaľ nebola predmetom dohôd o kontrole zbraní. V porovnaní s nimi majú strategické zbrane dlhší dostrel a väčšiu deštruktívnu silu.

Rose Gottemoellerová, hlavná americká vyjednávačka pre Nový START, navštívila v ostatných dňoch Poľsko, Ukrajinu a tri pobaltské štáty, aby sa oboznámila s postojmi tamojších predstaviteľov v otázke taktických zbraní. Ako uviedla, vypočula si obavy ohľadne hrozieb Ruska týkajúcich sa budovania jeho arzenálu taktických zbraní v Kaliningradskej oblasti, ruskej exkláve vklinenej medzi Poľskom a Litvou.

Moskva sa oficiálne nezveruje s tým, či má v Kaliningradskej oblasti jadrové zbrane, predstavitelia susedných krajín sú však presvedčení, že to tak je. Poľsko už v minulosti vyjadrilo znepokojenie nad hrozbami zo strany Ruska umiestniť na tomto strategickom území rakety v reakcii na budovanie prvkov americkej protiraketovej obrany v danom regióne.

Niektorí odborníci tvrdia, že by bolo mimoriadne zložité presvedčiť Rusko, aby zredukovalo svoj arzenál taktických zbraní. Ako konštatuje Jacek Durkalec, analytik Poľského inštitútu pre medzinárodné vzťahy, Moskva je presvedčená o tom, že tento arzenál vyvažuje prevahu NATO v oblasti konvenčných zbraní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu