Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Španielska vláda povolala armádu na pomoc pri hasení lesných požiarov

 Úrady sa domnievajú, že väčšinu požiarov zrejme založili pyromani. Zobraziť galériu (4)
Úrady sa domnievajú, že väčšinu požiarov zrejme založili pyromani.

MADRID/LISABON - Po pomerne pokojnom júli prepukla na Pyrenejskom polostrove sezóna ničivých lesných požiarov. Doteraz si oheň vyžiadal tri obete na životoch. Na polostrove je v súčasnosti aktívnych takmer sto ohnísk požiarov, ich rozsah však zatiaľ nedosiahol úroveň z minulého roka.

V Španielsku už tretí rok po sebe vládne veľké sucho. Úrady sa domnievajú, že väčšinu požiarov zrejme založili pyromani. V Galícii v noci na dnes zahynul starý muž, ktorý sa snažil pomáhať pri hasení požiaru, ktorý sa priblížil až k jeho dedine. Ide už o tretiu obeť plameňov v tejto lokalite - už predtým boli nájdené dve zuhoľnatené telá v zhorenom aute na miestnej ceste.

V Galícii bolo v pondelok aktívnych 79 ohnísk požiarov, z ktorých sa 44 sa vymyká hasičom z pod kontroly. Vláda na ich zvládnutie uvoľnila vojenské jednotky. Vojaci sa so svojou technikou starajú o to, aby sa oheň ďalej nešíril, vlastnú likvidáciu ohňa potom zabezpečujú hasiči. Požiare tu zničili viac ako 3000 hektárov lesa a porastu vysušeného slnkom.

V Katalánsku, kde živel pustoší krajinu už od piatku, museli v noci na dnes zastaviť dopravu na diaľnici. Tento požiar už zničil vyše 400 hektárov vegetácie. Ďalší požiar pri obci Ventallo spálil viac ako tisíc hektárov a hasiči ho doteraz nemajú pod kontrolou.

V susednom Portugalsku, kde trvá najvyššia pohotovosť kvôli suchu, dnes bojovalo približne 600 hasičov so šiestimi požiarmi. Ešte cez víkend, ktorý portugalské úrady považujú za doteraz najkritickejší, to bolo 26 požiarov, väčšinu sa však podarilo uhasiť. Najväčší oheň vyčíňa v okrese Valongo neďaleko Porta, kde ohrozuje niekoľko obcí. Meteorológovia však varujú, že počet požiarov porastov sa môže zvýšiť, pretože aj v ďalších dňoch sa očakávajú veľké horúčavy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu