Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Za použitie laseru okolo letiska hrozí pokuta až 5 miliónov!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Ľudia, ktorí budú používať laserové zariadenia v tesnom okolí českých letísk, môžu zaplatiť pokutu až päť miliónov korún (cca 200 tisíc eur).

Od utorka platí novela zákona o civilnom letectve, ktorá zavádza ochranné pásma so zákazom laserov. Chrániť má predovšetkým pilotov, podľa ktorých ich laserové útoky oslňujú pri vzletoch a pristátiach.

Novela sa podľa hovorkyne Úradu pre civilné letectvo Jitky Ungerovej vzťahuje na situácie, keď polícia neposúdi použitie laserových alebo iných svetelných zariadení v blízkosti letiska ako trestný čin, ale ako priestupok. Ak by totiž páchateľ laserom oslepil pilota a zranil ho, prípadne spôsobil nebezpečenstvo niekomu na palube, môže byť stíhaný za zločin všeobecného ohrozenia. V najmiernejšom odseku je tento čin trestaný trojročným až osemročným väzením.

Podľa jedného z autorov novely sa v roku 2009 odohralo niekoľko závažných incidentov, keď neznámy páchateľ oslnil posádku laserom a krátkodobo oslepil pilota. Pri skúškach na letisku Ruzyně sa podľa neho zistilo, že laser s nižším výkonom, ktorý je bežne dostupný na trhu, môže na vzdialenosť 2,5 kilometra pilota oslepiť.

Pri ruzyňskom letisku sa rozmohli podľa riaditeľa Úradu pre civilné letectvo Josefa Radu útoky pred dvoma rokmi. Do vlaňajšieho decembra ich údajne bolo sedem, zatiaľ žiadny z nich neviedol k nebezpečnej udalosti.

Problém s uplatnením sankcie spočíva podľa Ungerovej najmä v tom, že je veľmi ťažké páchateľa chytiť. Televízia Nova v polovici januára uviedla, že policajti zadržali prvých troch útočníkov. Podľa Novy už vytvorila skupinu, ktorá má týchto páchateľov odhaľovať, jej taktika je ale prísne tajná. Špekuluje sa o špeciálnych autách s nočným videním alebo infrakamerách.

Podobné útoky zaznamenali v minulosti aj v zahraničí, napríklad v Nemecku, Británii alebo USA. Tieto krajiny následne zmenili zákony tak, aby tieto útoky postavili mimo zákon a definovali ich ako závažný trestný čin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu